Begeleiden van sporters met een verstandelijke beperking


Datum: 05 oktober 2015 om 19:00 uur
Locatie: Heerbaan 100, Breda
Maximaal aantal deelnemers: 20

Sporters met een verstandelijke handicap vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.

Het verloop van sportwedstrijden is over het algemeen minder voorspelbaar en overzichtelijk. Je weet van tevoren niet wat er gaat gebeuren. De tegenstander kan iets anders doen dan je verwacht, het scoreverloop kan tegenzitten en de scheidsrechter kan een al dan niet verkeerde beslissing nemen die wellicht van invloed is op de wedstrijd. Voor sporters met een verstandelijke handicap kan dit verwarrend zijn. Deze workshop leert je hoe je daar als sportleider op de juiste manier over kunt communiceren, zaken kunt concretiseren en - daar waar nodig en mogelijk - structuur kunt bieden.

Programma
Nadat de vragen en verwachtingen van de cursisten zijn geïnventariseerd, leer je wat een verstandelijke handicap is, wat het begrip ‘totale communicatie’ inhoudt en wat beïnvloedingsfactoren zijn voor sporters met een verstandelijke handicap. Ook krijg je handvatten hoe je sporters met een verstandelijke handicap aanwijzingen kunt geven.

Leerdoelen
- Inzicht krijgen in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een verstandelijke handicap; 
- Visie kunnen verwoorden op sporters met een verstandelijke handicap; 
- Op basis van inzicht in de doelgroep weten hoe je deze sporters kunt begeleiden; 
- Trainingen of lessen kunnen afstemmen op sporters met een verstandelijke handicap; 
- Wedstrijdmogelijkheden kennen voor sporters met een verstandelijke handicap. 
 
Inschrijven
 
Inschrijven voor deze workshop is mogelijk via de Vrijwilligersacademie Breda.

Toon alle activiteiten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI