Trainen en coachen van jongeren met autisme


Datum: 05 oktober 2015 om 19:00 uur
Locatie: Heerbaan 100, Breda
Maximaal aantal deelnemers: 20

Voor veel personen met autisme is het lastig om een geschikte sport en vereniging te vinden die past bij hun behoeften. Veel van deze personen vinden het in eerste instantie lastig om te bedenken wat zij leuk vinden om te doen. Zij moeten het eigenlijk ervaren en zien wat er gebeurt, voordat zij een keuze kunnen maken.

Autisme is niet zichtbaar aan het uiterlijk van een persoon. Juist voor deze personen met een normale of zelfs hoge intelligentie is het lastig om een goede aansluiting te vinden bij het bestaande sportaanbod. Zij voelen zich vaak niet thuis in een G-team en kunnen zich zonder ondersteuning ook niet goed handhaven in een regulier team.

Het wordt daarom steeds belangrijker om als begeleider rekening te houden met deze personen. Een begeleider moet leren om gedragingen die voortkomen uit autisme te herkennen en begrijpen. Hij moet in staat zijn om zijn communicatie aan te passen aan de sporter met een autistisch-spectrumstoornis. Hij moet leren om structuur aan te brengen in de tijd, activiteit, ruimte en zichzelf (zijn eigen gedrag) binnen een training of wedstrijd.

Kortom, jij als begeleider van sporters met een autistisch-spectrumstoornis moet leren om een veilige en gestructureerde sportomgeving te creëren. Sporters met autisme moeten zich er thuis voelen!

Programma
 
Het doel van de training/bijscholing is dat je aan het einde van de bijscholing in staat bent om:
- gedragingen die voortkomen uit autisme te herkennen en begrijpen;
- je communicatie aan te passen aan een sporter met autisme;
- structuur aan te brengen in de tijd, activiteit, ruimte en uzelf binnen een training of wedstrijd.
 
Inschrijven
 
Inschrijven voor deze training is mogelijk via de Vrijwilligersacademie Breda.

Toon alle activiteiten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI