Trainen en coachen van jongeren met autisme


Datum: 13 april 2015 om 19:00 uur
Locatie: Atletiekvereniging Sprint, Dr. Schaepmanlaan 4, Breda

Voor veel personen met autisme is het lastig om een geschikte sport en vereniging te vinden die past bij hun behoeften. Veel van deze personen vinden het in eerste instantie lastig om te bedenken wat zij leuk vinden om te doen. Zij moeten het eigenlijk ervaren en zien wat er gebeurt, voordat zij een keuze kunnen maken.

Autisme is niet zichtbaar aan het uiterlijk van een persoon. Juist voor deze personen met een normale of zelfs hoge intelligentie is het lastig om een goede aansluiting te vinden bij het bestaande sportaanbod. Zij voelen zich vaak niet thuis in een G-team en kunnen zich zonder ondersteuning ook niet goed handhaven in een regulier team.

Werken met sporters met autisme

Het wordt daarom steeds belangrijker om als begeleider rekening te houden met deze personen. Een begeleider moet leren om gedragingen die voortkomen uit autisme te herkennen en begrijpen. Hij moet in staat zijn om zijn communicatie aan te passen aan de sporter met een autistisch-spectrumstoornis. Hij moet leren om structuur aan te brengen in de tijd, activiteit, ruimte en zichzelf (zijn eigen gedrag) binnen een training of wedstrijd.

Kortom, jij als begeleider van sporters met een autistisch-spectrumstoornis moet leren om een veilige en gestructureerde sportomgeving te creëren. Sporters met autisme moeten zich er thuis voelen!

Doelgroep

Trainers, coaches en begeleiders uit alle sporten hebben de mogelijkheid deel te nemen aan deze sportoverstijgende bijscholing. De deelnemers aan de training/bijscholing ontvangen na afloop een bewijs van deelname. Informeer bij je bond of deze training/bijscholing je mogelijk licentiepunten oplevert.

Programma

De Academie voor Sportkader van het NOC*NSF heeft in samenwerking met de sportbonden de bijscholing ‘Autisme in de sport’ ontwikkeld. In de training/bijscholing krijg je inzicht in de situaties die zich kunnen voordoen bij sporters met een autistisch-spectrumstoornis. De training/bijscholing beslaat één dagdeel.

Het doel van de training/bijscholing is dat je aan het einde van de bijscholing in staat bent om:

  • gedragingen die voortkomen uit autisme te herkennen en begrijpen;
  • uw communicatie aan te passen aan een sporter met autisme;
  • structuur aan te brengen in de tijd, activiteit, ruimte en uzelf binnen een training of wedstrijd.

De training/bijscholing begint met een korte voorstelronde waarbij iedereen de verwachtingen en leervragen kan uitspreken. Aan de hand van verschillende werkvormen wordt het onderwerp ingeleid. Er wordt vervolgens in subgroepen gewerkt om te brainstormen over wat sporters met autisme nodig hebben tijdens trainingen en wedstrijden. Na een korte pauze worden de uitkomsten gepresenteerd en wordt er een link gelegd naar de theorie. Na een productieve dag weet je hoe u om moet gaan met sporters met autisme.

Docent

Je docent is Piet Jan Kuipers van de Academie voor Sportkader van het NOC*NSF.

Data en tijden

Trainen en coachen van jongeren met autisme vindt plaats op maandag 13 april van 19.00-22.00 uur.

Locatie

Atletiekvereniging Sprint
Dr. Schaepmanlaan 4
Breda

Inschrijven

Je kunt je inschrijven voor deze cursus via de website van de Academie voor Sportkader. Klik op deze link als je je wilt aanmelden.

Toon alle activiteiten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI