Verantwoord vrijwilligerswerk: dilemma's in internationaal vrijwilligerswerk


Datum: 13 oktober 2015 om 19:00 uur
Locatie: Avans Hogescholen, Hogeschoollaan 1, Breda
Maximaal aantal deelnemers: 20

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland heeft veel positieve effecten. Maar er kan in sommige gevallen ook sprake zijn van onverantwoord vrijwilligerswerk. Welke dilemma's kom je tegen en hoe ga je daarmee om?

Internationaal vrijwilligerswerk staat tegenwoordig volop in de aandacht, maar overzicht is vaak ver te zoeken. Aan de ene kant is er veel kritiek over schimmige organisaties en schade die berokkend wordt aan de plaatselijke bevolking en aan de andere kant zijn er sociale ongelijkheid en echte hulpvragen. 

Waar moet ik over nadenken wanneer ik vrijwilligerswerk wil gaan doen? Tijdens onze workshop staan we stil bij alle punten die potentiële vrijwilligers aangaan: op welke manier kan ik zo effectief mogelijk zijn? Hoe voorkom ik dat ik schade berokken? Hoe zorg ik dat mijn geld goed terechtkomt? Hoe halen zowel ik als de plaatselijke bevolking het meest uit onze uitwisseling? Lees bijvoorbeeld het artikel 'Er is zeker wat mis met al die Westerse vrijwilligers' op Trouw.nl.

Voor de Vrijwilligersacademie Breda Breda gaat onderzoeker Reinier Vriend van de stichting Volunteer Correct met (toekomstige) vrijwilligers in gesprek. De workshop is interactief en je kunt er met al je vragen terecht. De discussie wordt ondersteund door verschillende korte films die de stichting tijdens “Project Kaapstad” maakte over verschillende vrijwilligersvraagstukken. Aan het eind van de workshop hebben de (toekomstige) internationale vrijwilligers alle baggage om de juiste keus te maken.

Programma
 
Door het volgen van de workshop krijg je inzicht in de dilemma's die rondom internationaal vrijwilligerswerk spelen en hoe je op een verantwoorde manier vrijwilligerswerk in het buitenland kunt doen.
 
Inschrijven
 
Inschrijven is mogelijk via de Vrijwilligersacademie Breda.

Toon alle activiteiten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI