Aan de slag met jongeren

Jongeren ontdekken, doen en lachen tijdens hun maatschappelijke stage (MaS). MaS is een manier waarop jongeren van het voortgezet onderwijs (tussen 12 en 18 jaar) kennis kunnen maken met vrijwillige inzet. Een stage duurt maximaal 30 uur, maar exacte invulling verschilt per school.

Maatschappelijke Stage (MaS)

Sluit je aan bij de MaS in Breda. Tijdens MaS maken middelbare scholieren kennis met vrijwillige inzet. Zo maken zij actief kennis met de samenleving. De MaS heeft haar meerwaarde ruimschoots bewezen: meer dan 20% van de leerlingen die een MaS hebben uitgevoerd doet nog steeds vrijwilligerswerk! Een bijzondere ervaring die ze de rest van hun leven bijblijft. Ook jouw organisatie kan hier een bijdrage aan leveren! Lees hier meer.

Meerwaarde van MaS voor jouw organisatie

Bij MaS snijdt het mes aan twee kanten. De leerling maakt kennis met je organisatie. Op korte termijn levert het je extra handjes op en ervaring met jongeren. Jongeren zijn enthousiast en fris en brengen nieuwe kennis, ideeën en energie met zich mee. Op langere termijn levert het nieuwe vrijwilligers op. Het is positief voor het imago van je organisatie en je wordt bekender onder jongeren en hun leefwereld.In Breda zijn er vele vrijwilligersorganisaties, stichtingen, verenigingen, buurt-, wijk- of burgerinitiatieven die jongeren een plek bieden.

Als je deze leerlingen graag wil verwelkomen bij jouw organisatie, dan wil je natuurlijk een aantrekkelijke MaSvacature schrijven. Schrijven voor jongeren werkt net wat anders dan voor volwassenen.

Wethouder Miriam Haagh spreekt haar waardering uit naar alle organisaties die bijdragen aan Maatschappelijk Betrokken Onderwijs:

Hieronder alvast wat tips:

  • Gezelligheid, sfeer en plezier zijn de belangrijkste behoeften en motivaties voor het doen van vrijwilligerswerk.
  • Jongeren werken graag in groepen of met leeftijdsgenoten samen dus bedenk klussen die dat mogelijk maken.
  • Jongeren worden het liefst persoonlijk benaderd voor vrijwilligerswerk. Ook e-mail en What's App zijn veel gebruikte communicatiemiddelen.
  • Jongeren werken bij voorkeur in de avonden of in het weekend.
  • Eenmalige projecten of flexibele activiteiten spreken jongeren het meeste aan.
  • Geef jongeren voldoende feedback en spreek waardering uit.
  • Begeleiding vanuit de organisatie of initiatief motiveert jongeren voor vrijwilligerswerk.

Jongeren tijdens MaS in beeld

 
Wat kun je nu al doen?

BEN JIJ EEN LEERLING?                  BEN JIJ EEN school? 

Advies op maat

Om meer jonge vrijwilligers te betrekken bij je organisatie of initiatief biedt Breda Actief gratis adviestrajecten aan. Hierbij gaan we samen aan de slag met het werven en betrekken van jonge vrijwilligers. 

Wil je meer weten over jongeren en vrijwilligerswerk of wil je een gratis adviestraject voor jouw organisatie? Bel 076-52 33 555 en vraag of mail naar  of .


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI