‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

156 Leerlingen Mencia doen unieke ervaring op bij Bredase organisaties

Geplaatst op 04-03-2016

Van een gesprek bij de vrijwillige politie tot bijdragen aan de stichting 9dagen20 door relevante informatie op te zoeken voor op de website. Op donderdag 3 maart hadden 156 leerlingen van het Mencia de Mendoza Lyceum en Mencia Sandrode de keuze uit 24 uiteenlopende klussen bij 20 verschillende maatschappelijke organisaties in Breda. Tijdens de zogenaamde ‘The Social Experience’ maakten de derdejaars havisten en vierdejaars vwo’ers kennis met vrijwillige inzet. Breda Actief legde voor de vijfde keer daarbij de verbinding tussen maatschappelijke organisaties en Mencia.

The Social Experience is een onderdeel van burgerschapsvorming binnen Mencia. Marty van Rijen, conrector Mencia de Mendoza Lyceum: “Wij vinden het als school belangrijk dat leerlingen zich voor de wereld om hen heen openstellen en zich voor anderen inzetten. Door deze activiteit aan te bieden laten we leerlingen kennis maken met organisaties en activiteiten die ze vaak helemaal niet kennen. We hopen ook dat ze zich zo bewuster worden van de positieve invloed die ze op hun directe omgeving kunnen hebben.”

Maakt indruk

Ruim 150 leerlingen uit Breda en Zundert gingen in groepsverband aan de slag bij de 20 verschillende organisaties. Het kijkje in de keuken verrijkte de jongeren. Dit bleek ook uit een van de reacties van een van de leerlingen bij organisatie 9dagen20 “Ik had verwacht dat we iets over buitenlandstages zouden gaan horen. Dat dit verhaal erachter zat had ik niet verwacht maar het maakte wel indruk, daarom wil je ook graag helpen. Door het verhaal achter de stichting ben je gemotiveerd om wat voor ze te doen."

Kennismaking met de maatschappij

De middag stond in het teken van oriëntatie op de Bredase samenleving door het kennismaken met vrijwillige inzet. Door in actie te komen voor voedselpakketten voor Voedselbank Breda, een Arabische high-tea mee voor te bereiden bij ONS, het strand van Belcrum Beach seizoensklaar te maken of bewoners van woonzorgcentrum Thebe in het zonnetje te zetten bij de Afrikaanse middag krijgen leerlingen een duidelijker beeld van vrijwillige inzet. Doordat leerlingen konden kiezen welke klus hebt beste bij hen paste, konden ze ervaren hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

Ook organisaties waren enthousiast over ‘The Social Experience’. Anky Poncin van Stichting 9dagen20 vertelde: “Erg bedankt voor je uitnodiging om mee te doen aan The Social Experience. We vonden het echt een succes. We hadden een super groep leerlingen, gezellig, gemotiveerd en hardwerkend. Ze hebben ons goed geholpen met nieuwe ideeën voor onze stichting en door onderzoek te doen. Alles wat ze hebben gedaan en opgezocht gaan we ook echt gebruiken. We zijn ze dankbaar! Natuurlijk hopen (en denken) we ook dat ze iets van ons op hebben gestoken.”

Miriam Haagh, wethouder Zorg, Onderwijs en Dienstverlening, was ook aanwezig tijdens The Social Experience; ”In Breda gaan we voor uitstekend onderwijs voor elk wat wils. Daar is maatschappelijk betrokken onderwijs onlosmakelijk mee verbonden. Wanneer leerlingen al vroeg in aanraking komen om maatschappelijk actief te zijn en vrijwilligerswerk te doen, is de kans groter dat ze dat later ook blijven doen. En dat levert ons weer betrokken Bredanaars op. Bredanaars die we als vrijwilligers hard nodig hebben in onze samenleving. De leerlingen van het Mencia hebben daar nu een mooie stap in gezet.”

Deelnemende organisaties

De twintig deelnemende organisaties waren: Stichting 9dagen20, Belcrum Beach, De Honingraad, Jeruzalem Parochie, Kenia Scholingsproject Prinsenbeek, Koninklijke Visio, Markant, Politie, 't Pukplein, Reumafonds, Scouting St Joris, Social Work Breda, Straatraad | Annahuis, Surplus Jeugdwerk, Terres des Hommes, Thebe Lucia, Thebe Heuvel, Tools to Work, Voedselbank Breda en Wijkrestaurant ONS

Meer informatie

Is jouw school of organisatie geïnteresseerd om deel te nemen aan soortgelijke activiteiten in de toekomst? Neem dan contact op met Isabelle Leijser via  of 076-5233555.

 

Van een gesprek bij de vrijwillige politie tot bijdragen aan de stichting 9dagen20 door relevante informatie op te...

Geplaatst door Breda Actief op vrijdag 4 maart 2016

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI