‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Als inwoner kun je zelf veel bereiken in je buurt”

Voor en door de wijk

Geplaatst op 30-06-2016

Erwin Hoek is een actieve bewoner in de wijk Heuvel. Hij zet zich onder andere vrijwillig in voor verschillende organisaties.

Ha Erwin. Jij bent een actieve bewoner in de wijk Heuvel, toch?

“Klopt, ik zet me vrijwillig in voor verschillende organisaties. Ik ben bijvoorbeeld ambassadeur armoedebestrijding en ik werk voor Steungezin.nl, maar ik ben begonnen met het doen van vrijwilligerswerk hier in de wijk voor de wijkraad Heuvel en later voor het Wijkplatform Heuvel.”

Waarom vind je het doen van vrijwilligerswerk zo belangrijk?

“Door gezondheidsproblemen kan ik niet fulltime werken. Maar alleen maar thuis zitten wil ik ook niet. Ik vind het belangrijk om me nuttig te maken. Omdat ik betrokken ben bij veel projecten zie ik ook wat het doen van vrijwilligerswerk met andere mensen doet. Mensen krijgen een glimlach op hun gezicht als ze erachter komen dat ze als inwoner zelf heel veel kunnen bereiken in hun buurt.” 

Proberen jullie dat met Wijkplatform Heuvel te bereiken?

“Jazeker. Het Wijkplatform is twee jaar geleden ontstaan vanuit een bijeenkomst die we met inwoners van de wijk en de gemeente hadden georganiseerd. Tijdens die bijeenkomst zijn we gaan kijken wat er goed gaat in de wijk, wat er beter kan en wat we eventueel zelf als bewoners konden doen. Op basis van die ideeën zijn toen werkgroepen ontstaan met thema’s als: leefbaarheid, verkeer en het Nolensplein. De mensen in de werkgroepen komen zelf regelmatig bij elkaar om plannen te bespreken en te maken. Zo is bijvoorbeeld de buurtonderneming NOL & zo ontstaan op het Nolensplein. Het is een plek waar mensen binnen kunnen komen voor een praatje of met een goed idee. Bewoners kunnen vragen bij wie ze terecht moeten met hun idee en hoe ze het kunnen aanpakken. Zelf zit ik in de werkgroep leefbaarheid. Wij zetten ons in om overlast door grofvuil en hondenpoep te beperken. Daarnaast zijn we nu bezig met zorgorganisatie Thebe, die hebben hier een locatie op het zorgeiland met een brug naar het park. Ze willen graag dat dit toegankelijker wordt, zodat ook mensen uit de wijk er een wandelingetje komen maken. We gaan samen kijken hoe we het pad naar de brug kunnen verbeteren zodat wandelaars en fietsers eerder naar binnen komen om iets te eten of te drinken. Thebe vindt het belangrijk dat het zorgcentrum echt onderdeel is van de wijk en op deze manier kunnen de bewoners van het centrum in contact komen met de andere buurtbewoners.”

Via het platform ontstaan dus meer initiatieven vanuit de bewoners zelf om de wijk leuker te maken?

“Inderdaad. Mensen hebben niet altijd in de gaten wat ze zelf kunnen betekenen en kunnen bereiken. Een dame in de wijk is nu als vrijwillige gastvrouw bij NOL & zo aan de slag. Ze zat sinds kort zonder werk en wilde graag iets doen. We merken dat zij echt zorgt voor meer aanloop en interactie. Ze kent veel mensen die nu regelmatig binnenlopen voor een kop koffie. Dat zorgt voor leuke nieuwe ontmoetingen tussen mensen die elkaar niet kennen of mensen die anders eenzaam thuis hadden gezeten. Wat ze doet is dus erg belangrijk voor de buurt.”

Iedereen kan dus wel iets doen?

“Ja, iedereen kan zich op zijn eigen manier inzetten. Al is het maar een uurtje in de week. Het is ook mooi dat de gemeente open staat voor nieuwe initiatieven. Veel mensen denken dat het allemaal moeilijk gaat als je iets wilt bereiken, maar de gemeente wil af van die stempel. Ze luisteren goed naar wat inwoners in de wijken willen en ondersteunen ze om die doelen te bereiken.”

Waarom is het zo belangrijk dat de inwoners zelf met ideeën komen?

“Dat geeft een veel positievere kijk op dingen. Je kunt klagen over dat je je onveilig voelt of dat er zwerfafval ligt, of je kunt er zelf met elkaar iets aan doen.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI