‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Anna wijst je door de nacht

“Als vrijwilliger kan ik het evenement een keer van de andere kant bekijken en ik ben er ook even tussenuit.”

Geplaatst op 28-01-2016

Ik vind het belangrijk dat deze evenementen blijven bestaan. Cultuur zit al in het verdomhoekje en zonder vrijwilligers kunnen ze gewoon niet draaien.

Het is Cultuurnacht! Wat doe jij hier precies, Anna?

“Bij mij kun je terecht voor informatie. Ik sta de hele avond hier, bij het Bredaas Museum. We zijn met een aantal vrijwilligers en door onze opvallende kleding zien de mensen ons nog eerder staan dan de medewerkers van het museum, haha.”

Wat zijn je taken?

“Ik ben aanspreekpunt voor bezoekers. Meestal komen ze de weg vragen of kinderen hebben een vraag over de speurtocht. Die speurtocht is echt een succes. Ik zie de kinderen genieten. Dan dwalen ze hier rond en dan vraag ik: ‘Zoek je de deur naar het schatgraven?’. Meteen zie je hun gezichten oplichten bij het woord schatgraven en dan roepen ze enthousiast: ‘Jaaa!’. Hier op het binnenplein is een enorme berg zand gestort en daar liggen allemaal dingen in verstopt. Daar mogen ze met een metaaldetector en schepjes naar zoeken. Ze vinden het geweldig.”

Waarom heb je je opgegeven als vrijwilliger?

“Sinds een aantal jaren ben ik werkloos. Toen ik een paar maanden geen werk had werd ik gevraagd als vrijwilliger voor het filmfestival (betreffende festival bestaat niet meer, red.). Nadat ik daar gewerkt had werd ik ook gevraagd te helpen bij het Graphic Design Festival, evenementen van MOTI en Breda Photo. Ik vind het belangrijk dat deze evenementen blijven bestaan. Cultuur zit al in het verdomhoekje en zonder vrijwilligers kunnen ze gewoon niet draaien.”

En nu vinden we je dus bij Cultuurnacht Breda?

“De Cultuurnacht heb ik zelf al een paar jaar als bezoeker ervaren. Maar een toegangskaartje is voor mij als werkloze eigenlijk te duur. Ik behoor, omdat ik in de bijstand zit tot de ‘nieuwe armen’ en kan eigenlijk nergens aan meedoen. Als vrijwilliger kan ik het evenement een keer van de andere kant bekijken en ik ben er ook even tussenuit. Het zorgt voor balans in de dagelijkse kommer en kwel. Verder daagt cultuur me uit om op een andere manier naar iets te kijken.”

Zou een evenement als dit toegankelijker moeten zijn voor iedereen?

“Je ziet wel veel dezelfde gezichten bij de culturele evenementen in Breda. Vooral mensen met een behoorlijk inkomen. Ik vind het inderdaad jammer dat het niet iedereen bereikt. De samenleving is behoorlijk verdeeld.”

Kunnen we je hier volgend jaar weer vinden tijdens Cultuurnacht Breda?

“Daar heb je wel kans op. Ik vind het wel belangrijk dat de vrijwilligers ook op plaatsen staan die ze leuk vinden. Zo was ik eigenlijk ingedeeld bij Electron, maar ik zag dat een student van de NHTV daar heel graag naartoe wilde. Toen heb ik maar met hem geruild. Je moet de jongere generatie de ruimte geven, vind ik.”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via  .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI