‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Breda Actief en Avans Hogeschool verbinden studenten aan Bredase vrijwilligersorganisaties

Geplaatst op 01-09-2017

In bijzijn van wethouder Miriam Haagh, de officiële kick off van een bijzonder communicatie project: The Social Communication Challenge. 110 eerstejaarsstudenten van de opleiding Communicatie van Avans Hogeschool geven vijf maatschappelijke organisaties op maat gesneden communicatieadvies.

The Social Communication Challenge

Er startten vier klassen met ongeveer dertig eerstejaars studenten aan de opleiding communicatie met het project. Elke projectgroep gaat aan de slag met twee doelgerichte communicatiemiddelen voor één organisatie. Nieuw dit jaar is de samenwerking met tweedejaar studenten als peer tutorts of begeleiders om de communicatiemiddelen kwalitatief nog beter te maken.

  

Bijzondere samenwerking

Deelnemende organisaties zijn: Belcrumhuis. Club Kruimel, Dorpshuis ’t Klooster, Jeu de boulesvereniging Va-Tout en Kinderboerderij Parkhoeve Breda Noord. ”Het project komt precies op het goede moment. Jongeren hebben een onbevangenheid, zijn creatief en denken daardoor eerder out-of-the-box. Dat is precies wat we nodig hebben.” aldus Margriet Maas van Kinderboerderij Parkhoeve Breda Noord. 

De bijzondere samenwerking tussen Avans, Breda Actief en de vrijwilligersorganisaties is tot stand gekomen door bundeling van krachten. Isabelle Leijser van Breda Actief: “Wij zijn de verbindende partner tussen de studenten van Avans en maatschappelijke organisaties om ervoor te zorgen dat de organisaties versterkt worden. Daarnaast zien we dat jongeren bewuster worden van het maatschappelijke veld waar ze vaak nauwelijks contact mee hebben gemaakt.” Marloes Antens van Avans Hogeschool vult aan: ‘Er is hier sprake van een mooie win-win-situatie: de organisaties worden daadwerkelijk verder geholpen op het gebied van hun communicatievraag, de studenten zien op hun beurt direct dat hun product een verschil kan maken. We zien ook steeds dat de studenten oprecht trots zijn op het werk dat ze hebben geleverd.“

Studenten vinden het een mooie manier om kennis te maken met maatschappelijke organisaties in Breda en met hun werkveld communicatie. Het is het eerste project waarmee ze starten. Rafay Werleman (23) student aan Avans: “We gaan het meemaken, ervaren en ons best doen. Ik weet zeker dat we hiervan gaan leren.” Zo vertelt ook klasgenoot Danique Poirot (20): “Alle organisaties waar we nu een opdracht voor doen zijn werken met vrijwilligers en vaak hebben die niet veel geld. Hiermee moeten we rekening houden tijdens het maken van de producten.”

 

Gemeente Breda 

Ook gemeente Breda draagt dit project een warm hart toe: “Dit is een prachtig voorbeeld van een win-winsituatie”, zegt wethouder Miriam Haagh van onderwijs. “Jongeren leren in de praktijk en maken kennis met typisch Bredase organisaties, terwijl zij aan de andere kant hun kennis en kunde weer fantastisch kunnen inzetten voor organisaties die grotendeels draaien op vrijwilligers. Een schitterend voorbeeld van ‘Breda brengt het samen’. Ik kan alleen maar wensen dat er nóg veel en veel meer van dit soort prachtige initiatieven ontstaan.”

 

Show & Tell

Op donderdagmiddag 2 november tussen 13:20 – 15:30 uur in Explora Avans presenteren de groepen hun eindproducten aan de organisaties die zijn geselecteerd voor dit project tijdens de Show & Tell. Dit mini-seminar is voor iedereen gratis toegankelijk om inspiratie op te doen en om de adviezen die de studenten hebben voor de deelnemende organisaties te bekijken. Onze ervaring uit eerdere edities is dat je als organisatie ook veel kan leveren van die uitkomsten en je zelf kan toepassen binnen je eigen organisatie.

Aanmelden Show & Tell

Wil je meer informatie over het project The Social Communication Challenge of Show & Tell? Neem dan contact op met Isabelle Leijser van Breda Actief via .

 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI