‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Chris van Faassen-vrijwilligerspenning: Vrijwilligers van het Jaar 2013 bekend

Willem Vermeulen en Belcrum Beach winnaars Chris van Faassen-vrijwilligerspenning 2013; JOM ontvangt eerste aanmoedigingsprijs

Geplaatst op 15-12-2013

Altijd betrokken, 200% inzet en een constante factor betekenen in het leven van een individu of groep. Een paar kreten waarmee de winnaars van de Chris van Faassen-vrijwilligerspenning 2013 dit jaar omschreven kunnen worden. Tijdens de feestelijke uitreiking, op vrijdagavond 13 december, reikte wethouder Bob Bergkamp de penning uit aan de twee winnaars: Willem Vermeulen als individu en Belcrum Beach als groep vrijwilligers. Zij mogen zich hiermee vrijwilligers van het jaar 2013 noemen. De groep Jonge Ondernemende Moeders ontving uit handen van de wethouder de Aanmoedigingsprijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt.

Wethouder Bob Bergkamp: ”Ik feliciteer de winnaars, alle genomineerde vrijwilligers en alle voorgedragen kandidaten van harte. Bovendien bedank ik hen voor hun belangeloze en onmisbare inzet. Vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. De jaarlijkse uitreiking van de vrijwilligersprijs is een klein gebaar voor de grote waardering die we voor hen hebben.”

Winnaar individueel: Willem Vermeulen

“Hij was en is de constante factor in mijn bestaan de afgelopen jaren!” Aldus één van de cliënten over Chris van Faassen-vrijwilligerspenning winnaar Willem Vermeulen. De 62-jarige vrijwilliger van het jaar 2013 heeft in zijn leven een indrukwekkend sociaal cv opgebouwd. Naast het feit dat hij actief is voor het Stedelijk Kompas, jarenlang vrijwilliger was bij SOS Hulptelefoon en voorzitter bij familieraad Lucia is hij in 1994 gestart bij het oorspronkelijke Buddy project. Na het samengaan van meerdere projecten is hij sinds 1998 actief voor HOOM. Duidelijk mag zijn dat hij voor zowel zijn cliënten als voor zijn collega’s van onschatbare waarde is.

Winnaar groep: Belcrum Beach

Een braakliggend terrein, een enthousiaste ondernemende creatieveling en honderd vrijwillige toppers. De basis van het succes van Belcrum Beach. Het project dat binnen een half jaar hard werken uitgroeide tot een goed bezochte gratis voorziening voor heel cultureel en strand minnend Breda. Het stadsstrand heeft een strandpaviljoen dat is gemaakt van restmaterialen dat volledig door de vrijwilligers zelf is gemaakt en gerund. Er hebben meerdere kosteloze culturele projecten plaatsgevonden voor jong en oud. Belcrum Beach is voor iedereen. Het project is een voorbeeld van burgerkracht en out-of-the-box denken en creëert tegelijkertijd een stukje bewustwording over wat je allemaal nog kunt met weggegooide spullen.

Winnaar Aanmoedigingsprijs: JOM

Door hun grote rol van betekenis in de wijk en de enorme groei die zij in een korte tijd hebben meegemaakt zijn de Jonge Ondernemende Moeders (JOM) winnaar van de eerste aanmoedigingsprijs in de geschiedenis van de Chris van Faassen-vrijwilligerspenning. JOM zorgt voor vrijwilligerswerk / sport en bewegen saamhorigheid in de buurt vanuit een actieve en positieve beweging. Ze organiseren laagdrempelige activiteiten voor kinderen (en ouders) in de wijken Kesteren en Muizenberg en zijn daarmee een inspirerend voorbeeld voor iedereen.

Hun motto is: ‘Met JOM schijnt altijd de zon!’ Reden genoeg om deze moeders zelf eens in het zonnetje te zetten. Door middel van een prijs op maat worden ze geholpen met het voortzetten van hun stijgende lijn. De aanmoedigingsprijs bestaat namelijk uit een cheque bestemd voor sportieve winterkleding volledig in JOM stijl. Zo kunnen zij ook winteractiviteiten organiseren en herkenbaar blijven voor de doelgroep.

Genomineerden

Breda Actief ontving in totaal 56 aanmeldingen van stuk voor stuk toppers. Een zevenkoppige jury ging in beraad en nomineerde uiteindelijk vijf individuen en zes groepen, waarmee het College van burgemeester en wethouders instemde. Van de negentien aangemelde individuen werden behalve Willem Vermeulen, ook nog Ria Dingenouts (Stichting Elisabeth Overakker), Jan van Doesburg (Schaats- en Skeeler Vereniging Breda), Bram Vullings (Breda Barst) en Redgan van Sauers (Stichting Aya) genomineerd. Voor de groepen kwamen er 37 aanmeldingen binnen, waaruit er uiteindelijk zes genomineerd werden. Behalve de winnaar van de penning en de winnaar van de aanmoedigingsprijs waren de andere genomineerden: de vrijwilligers van de palliatieve terminale zorg in de thuissituatie van Steunpunt informele zorg Breda (StiB), Breda Barst, Kamers met Kansen van Social Work Breda en Taalbus.

Uitreiking Chris van Faassen-penning

Op vrijdagavond 13 december 2013 werden de vrijwilliger en groep vrijwilligers van het jaar 2013 bekend gemaakt. De feestelijke uitreiking, georganiseerd door Breda Actief, vond plaats in Sibelicious, van de NHTV Academy of Facility Management. Gemeente Breda sprak met deze avond haar waardering uit voor vrijwilligers. Het vrolijke ontvangst werd verzorgd door een zangkoor onder begeleiding van Lucie Hillen. Bovendien zorgde De Nieuwe Veste een spetterende opening, waarna de presentatie in handen lag van Pien Rosmalen (onder andere bekend als programmamaker van de KRO).

Na het zien van de inspirerende impressiefilmpjes over de genomineerden, waar Pien samen met Joost van Leeuwen (192producties) verantwoordelijk voor was, werden de aanwezigen niet langer in spanning gehouden. De winnaars van zowel de penningen als van de aanmoedigingsprijs, werden bekend gemaakt. Hier werd tijdens de gezellige borrel natuurlijk op geproost, onder begeleiding van de muziek verzorgd door DJ Dave.

Klik hier voor de foto's van de avond!

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI