‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Cursus optimale samenwerking vrijwilligers en beroepskrachten

Vrijwillige inzet zorg en welzijn

Geplaatst op 15-02-2016

De rol van vrijwilligers naast beroepskrachten verandert. Het wordt steeds belangrijker dat vrijwilligers en beroepskrachten goed samenwerken. Daarom biedt Breda Actief de cursus 'Wederkerigheid en samenwerking vrijwilligers en beroepskrachten' aan via Vrijwilligersacademie Breda. De cursus is bedoeld voor vrijwilligers en beroepskrachten en vindt plaats op woensdagochtend 30 maart en 13 april.

Afgelopen jaren is er veel veranderd in Nederland in zorg en welzijn. Mensen blijven langer thuis wonen en krijgen ambulante begeleiding en behandeling, zij houden langer de eigen regie en verantwoordelijkheid over wat ze willen en kunnen. De samenwerking tussen de instelling, thuiszorg, mantelzorger en vrijwillige zorg wordt intensiever en gelijkwaardiger. De vraag naar vrijwillige inzet groeit, het aantal en soort taken voor vrijwilligers wordt groter en complexer.

Meer vrijwilligers in zorg en welzijn 

Organisaties moeten met minder beroepskrachten dezelfde en complexere taken uitvoeren, zij maken graag gebruik van vrijwillige inzet in samenwerking met mantelzorgers. Dit proces gaat niet vanzelf, kost tijd en vraagt aandacht. Vrijwilligers willen werk doen dat aansluit bij hun wensen, ze willen gehoord en gezien worden en ze willen vooral prettig kunnen samenwerken met betaalde medewerkers. Grenzen tussen de werkzaamheden van vrijwilligers en beroepskrachten zijn minder duidelijk en dat vraagt om goede afspraken.

Wederkerigheid en samenwerking

Breda Actief vindt het belangrijk dat de wederkerigheid en samenwerking tussen vrijwillige inzet en beroepskrachten optimaal is en stimuleert en ondersteunt dit proces. Het leren van en met elkaar gebeurt onder andere door Vrijwilligersacademie Breda waar cursussen en workshops aangeboden worden voor vrijwilligers en beroepskrachten in zorg en welzijn.

Breda Actief adviseert op het thema vrijwillige inzet in zorg en welzijn

Dat doen we op verschillende manieren:

  • Advies geven op individuele vragen van organisaties
  • Organiseren van workshops, thema- en intervisiebijeenkomsten
  • Delen van actuele trends en ontwikkelingen op het gebied van zorg en welzijn
  • Organisaties en vrijwilligers met elkaar in contact brengen, om van elkaar te leren en samen te werken
  • Delen van successen en best practises 

Tijdens de cursus 'Wederkerigheid en samenwerking vrijwilligers en beroepskrachten' op woensdagochtend 30 maart en 13 april komen methodieken aan bod die leiden tot een succesvolle en gelijkwaardige samenwerking. Iedereen die werkt binnen de zorg en welzijn kan zich gratis aanmelden via onderstaande button. 

Aanmelden

 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Klik dan hier. 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI