‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

‘’De kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord moet een fijne en veilige plek zijn voor iedereen’’

Maak sociale veiligheid bespreekbaar met het stappenplan van Breda Actief

Geplaatst op 17-11-2015

Kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord wil graag aan de slag met sociale veiligheid. Daarom was er begin november een bijeenkomst voor alle vrijwilligers. Hierdoor laat Breda Actief zien dat ze doorgaan op de campagne ‘Grensoverschrijdend gedrag, maak er een punt van’. De bijeenkomst werd begeleid door Marije Dévény, adviseur vrijwilligerswerk van Breda Actief: ‘’De kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord moet een fijne en veilige plek zijn voor iedereen. Het is daarom erg belangrijk om afspraken te maken over hoe je met elkaar om wilt gaan en bij wie je terecht kan, als je ergens geen goed gevoel over hebt.’’

Vier stappenplan van Breda Actief

De avond begon met herkenbare praktijksituaties en met een oefening waarbij de vrijwilligers hun eigen grenzen konden aangeven. Dit maakte meteen duidelijk dat iedereen zijn eigen grenzen heeft. Breda Actief heeft een eenvoudig vier stappenplan ontwikkeld waarmee iedere organisatie zelf aan de slag kan. De eerste stap is om sociale veiligheid bespreekbaar te maken. De vrijwilligers van de kinderboederij bedachten samen wat zij verstaan onder ongewenst gedrag, genoemd werden bijvoorbeeld: discriminatie, intimidatie, seksueel overschrijdend gedrag, geweld en agressie, pesten en roddelen. Ook de veiligheid van de dieren en de vrijwilligers zelf kwamen aan bod. Door het bespreken van deze onderwerpen, werd iedereen zich bewust van het belang van sociale veiligheid.

Stap twee is het aanstellen van een interne vertrouwenscontactpersoon voor je organisatie. Hier kan iedereen terecht bij één centraal aanspreekpunt voor al hun vragen en/of zorgen. Vervolgens is stap drie om samen huisregels op te stellen. Zo gingen de vrijwilligers in kleine groepjes aan de slag om een begin te maken aan het opstellen van huisregels voor kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord. ‘’Deze huisregels zijn erg belangrijk voor een organisatie. Wanneer je huisregels opstelt, weet iedereen hoe je met elkaar omgaat en spreek je elkaar hier gemakkelijker op aan.’’ Aldus Marije Dévény.

De laatste stap is het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag. Hierdoor voorkomt een organisatie dat er bepaalde mensen met verkeerde intenties binnenkomen in de organisatie.

Ervaringen na afloop

‘’Het was een leerzame en interessante bijeenkomst. Van tevoren hadden wij helemaal niet stil gestaan bij bepaalde onderwerpen.’’ Aldus één van de vrijwilligers van kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord. Ook het bestuur was erg enthousiast. Ze gaan meteen aan de slag gaan met het uitwerken van de vier stappen!

Kijk hier voor meer informatie over het aanvragen van Verklaring Omtrent Gedrag. Wil je meer weten over de vier stappen van ongewenst gedrag? Bekijk het hier. Voor verdere vragen kan je terecht bij  of  of door te bellen naar 076 - 52 33 555.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI