‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

De meerwaarde van jongeren binnen organisaties

Geplaatst op 22-03-2016

Werken met jongeren levert veel op. Jongeren hebben een frisse blik waardoor nieuwe ideeën en initiatieven ontstaan. Bovendien hebben jongeren een positief effect op het imago van een organisatie en trekken jongeren weer andere jongeren aan. Breda Actief kan je op verschillende manieren ondersteunen om jongeren bij je organisatie te betrekken. Zo staat er op 20 april de cursus ‘Meer jonge vrijwilligers’ op het programma en zijn er door het jaar heen verschillende mogelijkheden om aan de slag te gaan met jongeren.

Maatschappelijke Stage

Jong geleerd, is oud gedaan. Een manier om middelbare scholieren kennis te laten maken met vrijwillige inzet, is de Maatschappelijke Stage (MAS). In Breda doen op dit moment Graaf Engelbrecht, De Nassau, Mencia de Mendoza, Markenhage, Tessenderlandt, Orion en Michaelcollege mee met de MAS. Ineke Buijnsters van Hobbyclub Princenhage geeft aan dat jongeren echt nieuwe energie meebrengen en dat het leidt tot leuke ideeën. De Hobbyclub biedt al jaren een plek voor jongeren door middel van de MAS. ‘Zoek vooral iets dat je leuk vindt. Ik vind het bijvoorbeeld erg leuk om kinderen te helpen en hou erg van knutselen!’ is het advies van Mareth (leerling van De Nassau en MAS’er bij Hobbyclub Princenhage) aan andere scholieren die op zoek zijn naar een MAS. ‘Het is heel apart als kinderen ineens vragen aan je gaan stellen, je leert er veel van om je aandacht te verdelen. Je leert met veel verschillende kinderen omgaan.’ Aldus Thomas (leerling van Tessenderlandt en MAS’er bij Hobbyclub Princenhage).

Zowel Mareth als Thomas hebben hun MAS via Dé Vrijwilligersmarkt Breda gevonden. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement in september waarbij 50 organisaties en 850 jongeren elkaar kunnen ontmoeten. Ineke Buijnsters: ‘de markt is een mooi moment om toekomstige MAS’ers te ontmoeten. Het sluit goed aan bij de kinderen om ze te laten begeleiden door jongeren.’

Praktijkstage voor Citytrainers

Citytrainers Breda is dé talent ontwikkelingscursus voor jongeren die iets willen betekenen voor Breda en haar wijken. De nadruk ligt daarbij op sport en bewegen. Via Breda Actief krijgen zij de juiste handvatten om jongeren door middel van sport te betrekken en verbinding met verschillende organisaties te maken. Ook lopen ze stage bij een sportorganisatie. Citytrainers verrijken zichzelf en ieder gaat hier op een eigen wijze een vervolg aan geven. Zij nemen de ervaring mee naar een volgende opleiding, worden actief in wijk en buurt of zijn oproepbaar voor actieve vrijwilligersklussen. Sommigen gaan direct aan de slag en anderen pakken het op een later moment weer op. Het zijn sportieve vrijwilligers met een rugzakje vol ervaringen.

Leerplek voor studenten

Met Avans Hogeschool, CIOS Goes Breda en Fontys Sporthogeschool in Eindhoven werkt Breda Actief intensief samen. Zo zijn er projecten waarbij studenten advies geven aan maatschappelijke organisaties in het kader van hun project. Ook zijn er studenten die dagelijks hun sportieve bijdrage leveren op scholen en wijken in Breda.

Wil jij ook meer jongeren (vrijwilligers) binnen je organisatie?

Het aantrekken van jonge vrijwilligers kan voor een organisatie een manier zijn om nieuwe doelgroepen te bereiken, om activiteiten te ontwikkelen of om andere vrijwilligers te ondersteunen. Het is de kunst om jongeren op de juiste manier aan te spreken en te boeien. Hen ruimte en verantwoordelijkheid te geven zonder ze te laten zwemmen. Een succesvolle samenwerking vraagt daarbij om investering. Wil je hier handvatten voor? Op 20 april start de gratis cursus ‘Meer jonge vrijwilligers’ via Vrijwilligersacademie Breda. Hiervoor is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan nu. Wil je meer weten over hoe je jongeren kunt betrekken binnen jouw organisatie? Neem contact op met  en Breda Actief via 076 – 5233555 of stel je vraag via .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI