‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

De week van… adviseur vrijwilligerswerk Marije Dévény

Zet zich elke dag vol enthousiasme in voor vrijwilligersorganisaties!

Geplaatst op 28-10-2015

Op dit moment werken er drie adviseurs vrijwilligerswerk bij Breda Actief. Alle vrijwilligersorganisaties kunnen bij hen terecht voor vragen en advies. De werkweek van onze veelzijdige en enthousiaste adviseur Marije is divers. Zij richt zich op het geven van persoonlijk advies, maar ook op het geven van cursussen rondom thema’s als het vinden en binden van vrijwilligers en vrijwilligersbeleid.

“Ik werk inmiddels al bijna tien jaar met veel plezier bij Breda Actief. Als adviseur kom ik bij bijzondere organisaties waar bevlogen vrijwilligers zich met hun hele hart inzetten. Als adviseur vrijwilligerswerk is iedere dag weer anders, dat maakt dit werk boeiend en veelzijdig. Mijn collega’s en ik vinden het heel belangrijk dat vrijwilligersorganisaties kunnen doen waar ze goed in zijn én dat ze dit ook kunnen blijven doen. Het is leuk en waardevol werk waarbij persoonlijk contact en vertrouwen belangrijk is!”

Maandag 12 oktober

Brainstormen + afspraken

“Deze ochtend heb ik een afspraak met mijn collega adviseur vrijwilligerswerk Frederik. We zitten samen om inhoud te geven aan onze cursus die we binnenkort geven ‘Vinden en binden van vrijwilligers’. Het is belangrijk dat we organisaties meer laten denken vanuit de wensen en kwaliteiten van de vrijwilligers. En juist minder vanuit wat de organisatie wil of nodig heeft. Door flink brainstormen levert dit leuke, nieuwe ideeën en inzichten op die we organisaties kunnen meegeven!”

“In de middag neem ik contact op met enkele organisaties. Ik wil ze er bewust van maken dat zij er belang bij hebben om vrijwilligers voor te dragen aan de jaarlijkse vrijwilligerspenning. Tussendoor beantwoord ik mailtjes van organisaties. Deze willen graag een afspraak maken om advies te krijgen over het opzetten van een vrijwilligersbeleid of over het werven van nieuwe vrijwilligers. Ook meld ik me aan voor een conferentie van het NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk). Hier ga ik samen met de senior adviseur van Gemeente Breda naartoe. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van alle actuele ontwikkelingen!”

“Nu naar huis om samen met de hond een rondje te rennen door het Mastbos!” ‘s Avonds heb ik telefonisch overleg met een bestuurslid die een dringende vraag heeft: dit gebeurt gelukkig niet vaak maar als het nodig is dan sta ik klaar!”

Dinsdag 13 oktober

Voorbereiding 

“’s Ochtends bereid ik de bijeenkomst van morgen voor. Alle vrijwilligers van de Vrijwillige Hulpdienst Ulvenhout Bavel hebben jaarlijks een vrijwilligersbijeenkomst en de voorzitter heeft mij gevraagd invulling te geven aan een deel van de ochtend. Ik heb twee positieve opdrachten geformuleerd waarmee we in groepjes  aan de slag gaan. Nu nog even de puntjes op de ‘i’ zetten!”

“Daarna hebben we een bijeenkomst waarin we meer uitleg krijgen over hoe het systeem van de vacaturebank precies werkt. Collega’s van het VIP Oosterhout zijn er ook bij. Het is fijn om kennis en ervaring met elkaar te delen. Aansluitend hebben we ons 2 wekelijks overleg met alle collega’s van vrijwilligerswerk. We bespreken wat er speelt, zodat we nog beter op elkaar kunnen afstemmen en actie kunnen ondernemen waar dat nodig is.”

Woensdag 14 oktober

Ontbijtend aan het werk

“Normaal werk ik op woensdag thuis, maar vandaag niet. Om 9.00 uur zit ik te ontbijten met 30 vrijwilligers. Hoe leuk is dat! Natuurlijk hoort er een officieel woordje bij van het bestuur en daarna krijg ik het woord. In groepjes gaan de vrijwilligers aan de slag met twee vragen, waarbij zij hun dromen over vrijwilligerswerk uitspreken. Het is inspirerend om hun verhalen te horen en de grote hoeveelheid voldoening die zij uit hun vrijwilligerswerk halen. Met hun wensen kan ik straks het bestuur adviseren welke koers te varen richting de toekomst. Dat maakt dit werk nou zo leuk! Als dank krijg ik een mooie bos bloemen overhandigd.”

“Vanavond ga naar Antwerpen voor het concert van U2. Ik heb er zin in!”

Donderdag 15 oktober

Natuur + Zorg en Welzijn

“Deze ochtend werk ik aan een presentatie die ik samen met vrijwilligers van natuurorganisaties geef aan hun besturen. Vervolgens heb ik een overleg met enkele leden en mijn collega van het platform Zorg en Welzijn. Dit platform is er om organisaties in deze sector te adviseren, te ondersteunen en om organisaties onderling te stimuleren kennis en ervaringen met elkaar te delen. We vragen ons af of de vrijwilligers in de sector zorg en welzijn wel voldoende betrokken en gehoord worden. In dit overleg hebben we het erover hoe we dit onderwerp het beste vorm kunnen geven in een volgende bijeenkomst.”

Vrijdag 16 oktober

Beloofd is beloofd

“Ik vind het belangrijk om te doen wat ik beloof. Daarom neem ik op vrijdag de tijd om te doen waar ik eerder in de week niet aan toe gekomen ben: mensen terug bellen, informatie opzoeken en versturen en ons systeem actualiseren. Het is een heerlijke dag om te werken. Ik krijg er een voldaan gevoel van om mijn afspraken na te komen en tijd vrij te maken om persoonlijk contact op te nemen met vrijwilligers en bestuursleden.”

 “Ik verzet een berg werk en ga met een fijn gevoel het weekend in!

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI