‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

De week van … sportcoach Daan Poelmans

Ook in de zomer was hij flink aan de slag

Geplaatst op 02-09-2015

Op dit moment werken we met elf super enthousiaste en bevlogen sportcoaches. Maar hoe ziet de week van een sportcoach er eigenlijk uit? We geven graag een keer het woord aan één van deze toppers: Daan Poelmans! De 26-jarige Dongenaar werkt nu 3 jaar voor Breda Actief.

"Je komt mij vooral tegen op verschillende basisscholen in Breda Zuidwest en na schooltijd in de wijken Heuvel, Haagpoort en Princenhage. Eén van de opmerkingen die ik vaak hoor als sportcoach is: 'Lekker, dat je nu ook zes weken vakantie hebt.' Deze vlieger gaat echter niet op voor een sportcoach. In de zomervakantie is het weliswaar een rustigere periode maar nog steeds ben je aan het werk en hieronder vind je een greep uit de bezigheden van mij als sportcoach bij Breda Actief tijdens de laatste week van de zomervakantie."

Maandag 24 augustus

Cursusdag

"Vandaag hadden we de hele dag een cursus met alle sportcoaches uit Breda over onze persoonlijke ontwikkeling. Centraal in deze cursus stond het zien van de mogelijkheden om van het komende jaar ‘Je beste jaar ooit’ te maken. Samen met de collega’s van Breda Actief én OSHB spraken we over successen die je graag wilt behalen en op welke manier je dit denkt te gaan doen. Deze dag werd elke collega aan een andere collega gekoppeld en sprak je met hem of haar over werk gerelateerde, maar zeker ook over privé zaken. Met mijn ‘buddy’ van die dag heb ik verschillende doelstellingen die ik voor ogen heb, besproken en de komende tijd staan we hier nog een aantal keer bij stil."


Dinsdag 25 augustus

X-kids – NAC-dag

"Vandaag stond de eerste van drie X-kids dagen op het programma.Voor ik daarbij aansloot stond er voor mij eerst nog een overleg bij de Gemeente Breda gepland. Als sportcoach in de wijk ben ik betrokken bij meer dan alleen het geven van gymlessen en sportactiviteiten na schooltijd. Zo stond de afspraak van vandaag bijvoorbeeld in het teken van de mogelijkheden van de aanleg van een voetbalkooi in Breda Zuidwest. Super interessant om in dit traject meegenomen te worden. Bovendien ga ik waarschijnlijk, na de realisatie ervan, activiteiten ga geven voor de kinderen uit deze wijk. Dat maakt het natuurlijk extra leuk!"

"Vervolgens ben doorgereden naar het kunstgrasveld bij TVC Breda. De eerste X-kids dag stond op het programma. Al mijn collega’s waren al druk bezig met het begeleiden van de verschillende voetbalactiviteiten en ik zag al snel een aantal bekende gezichtjes. Altijd leuk om de kinderen die je door het jaar heen ziet op de basisscholen, ook terug te zien tijdens de vakantie-activiteiten.
Tijdens het afsluitende toernooi van de ochtend werd serieus gestreden om felbegeerde kaartjes voor een wedstrijd van NAC die beschikbaar zijn gemaakt door NAC zelf."

"Waar de X-kids activiteiten grotendeels georganiseerd worden voor kinderen van 6 t/m 12 jaar stond er vanmiddag ook een toernooi voor jongeren vanaf 12 jaar op het programma. Na het opruimen van alle materialen van Breda Actief en alle opblaasbare NAC-materialen zoals de pannakooi, voetbalveld en grote doel zat deze dag er weer op."

Woensdag 26 augustus

Deskundigheidsbevordering & X-Kids – Sportinstuif

"Elke vakantie staan we met alle collega’s van Breda Actief weer stil bij onderwerpen waar we tegenaan lopen als sportcoach om zo onze deskundigheid en vaardigheden te verbeteren. Vandaag hebben twee collega’s een ochtend ingericht om het bewegingsonderwijs in de speelzaal onder de loep te nemen. Ik werd daarin meegenomen naar mijn tijd als student. In het werkveld heb ik namelijk nagenoeg nooit te maken met kleuters. Het is leuk om te zien wat er allemaal wel niet mogelijk is met verschillende materialen om kleuters allerlei bewegingsthema’s bij te brengen. Daarnaast hebben we bepaalde methodes bekeken die als leidraad gebruikt gaat worden door in de komende jaren bij Breda Actief."


"Vanuit deze ochtend in de speelzaal zijn we met z’n allen materialen op gaan halen voor de tweede dag van X-kids. Deze vond plaats op het terrein van HSC Jeka. Ik begeleide deze middag een groepje kinderen. Verschillende spellen en sporten als volleybal, softbal, voetbal, rugby, jeu des boules passeerden deze middag de revue.  Nog even de materialen opruimen van deze dag en op naar morgen…"

Donderdag 27 augustus

X-Kids – Expeditie Robinson

"Vandaag vroeg dag bij de Galderse Meren om alle onderdelen uit te zetten voor de derde en laatste X-kids dag: Expeditie Robinson. Na het omtoveren van het strandje tot een waar Expeditie Robinson decor arriveerden de eerste kinderen. Ook vandaag had ik een groepje kinderen onder mijn hoede. Zij gingen de strijd aan met de andere groepen die begeleid werden door mijn collega’s. Er waren estafettes waarbij geld verzameld moest worden om kokosnoten te kunnen kopen, de juiste sleutels voor een slot om de schatkist te openen gevonden moesten worden en de ‘gevreesde’ eetproef... Een aantal onderdelen die de deelnemers hebben doorstaan. Gelukkig zat het weer tijdens de activiteit ontzettend mee. Dat betekent trouwens niet dat alle kinderen hun kleren droog hebben gehouden want verschillende activiteiten met, en in het water, waren waren er maar genoeg vandaag.Na een ontzettend leuke en gelukkig droge ochtend was om 12.30 uur al het materiaal weer opgeruimd op het kantoor."

"Halverwege de middag stond er nog een overleg gepland met een directeur van één van de basisscholen waar ik actief ben. Samen hebben we gekeken naar hoe we het bewegingsonderwijs het komende schooljaar weer in het vat gaan gieten."

"Aan het einde van de middag had ik op het kantoor nog een afspraak met twee collega’s van PR & communicatie. Hierin hebben we gekeken naar welke materialen aan vervanging toe zijn en welke we kunnen laten maken. De materialen die ik dan bedoel zijn; de tent van Breda Actief, beachvlaggen met het logo erop en pop-up banners. We doen er veel aan om zoveel mogelijk zichtbaar te zijn in de wijk zodat kinderen nieuwsgierig worden om mee te doen en daarbij horen natuurlijk ook nette materialen."

Vrijdag 28 augustus

Dagje kantoor

"Vrijdag, een dagje kantoor. Naast dat ene ritje op de fiets met collega’s om de fietsen van Breda Actief weg te brengen voor een onderhoudsbeurt zit ik veel achter mijn computer. De afgelopen dagen ben ik veel bezig in de uitvoering en vandaag was het tijd mijn mail weer netjes bij te werken en vooral mijn voorbereidingen op het komende schooljaar af te ronden. De planningen nogmaals goed bekijken, lessen voorbereiden en vooral mijn lessen van Cool2BFit nog eens inhoudelijk goed nakijken. Nog één laatste overleg met een collega rondom ons project Koningsspelen 2016 waar alweer een begin mee gemaakt wordt. Daarmee komt er een einde aan mijn week en ook gelijk de ‘zomervakantie’."

"Deze week gaan de scholen weer van start en kan ik weer lekker de zaal in en Sporten in de wijk met de kinderen."

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI