‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“De wijsheid van onze vakmensen willen we overdragen aan de jeugd”

Geplaatst op 19-10-2016

Cor is voorzitter bij de Facilitaire Theater Werkplaats Breda. "Mijn vrouw en ik zijn allebei gek op theater en musicals. Theater is ons leven. Zelf vind ik vooral de illusie die je samen creëert op het podium zo mooi. Zo wilde ik als kind het liefste goochelaar worden. Die illusie vind je ook terug in het theater."

Cor, wat is dit voor een bijzondere plek?

“We zijn hier bij de Facilitaire Theater Werkplaats Breda, waar ik voorzitter van ben. De Facilitaire Theater Werkplaats maakt decorstukken en kleding voor toneelverenigingen in Breda. Vroeger met name voor de Groot Bredase Revue, dat later Breda on Stage werd. Nu dat theatergezelschap niet meer bestaat, werken we voor allerlei verenigingen. Dat doen we tegen kostprijs, zodat het betaalbaar blijft. Iedereen die hier werkt doet dat op vrijwillige basis. We vragen alleen een bijdrage om de huur van de werkplaats en de materialen te kunnen bekostigen. In totaal zijn we met 18 mannen en 12 vrouwen. Kom, dan laat ik je het kledingatelier zien en de werkplaats.”

 

Wat een geweldige ruimte hebben jullie hier. Ik zie dat de mannen hard aan het werk zijn.

“Klopt, zij zijn hier twee dagdelen per week bezig met het maken van decorstukken. Ze werken nu aan een bedombouw voor een voorstelling van Tiuri en we hebben onlangs een fotowand gemaakt voor Breda Photo. Als er een grote productie aan komt waar veel werk bij komt kijken, dan zijn we natuurlijk vaker aanwezig. De vrouwen zijn hier altijd druk met het maken van de kostuums.”

 

Jij moet vast ook iets met theater hebben, anders zou je geen voorzitter zijn van deze club, of niet?

“Dat klopt. Mijn vrouw en ik zijn allebei gek op theater en musicals. Theater is ons leven. We gaan ook regelmatig naar New York om daar op Broadway grote producties te bekijken. Zelf vind ik vooral de illusie die je samen creëert op het podium zo mooi. Zo wilde ik als kind het liefste goochelaar worden. Die illusie vind je ook terug in het theater.”

 

Heb je zelf ook geacteerd?

“Nee, dat niet. Ik heb jaren gewerkt als logistiek inkoper, maar daarnaast werkte ik vrijwillig als grimeur. Onder andere bij de Groot Bredase Revue, waar ik ook mijn vrouw heb ontmoet. Ik ben meer iemand van achter de schermen. Met mij naar het theater gaan is niet zo leuk, want ik let op alle details. Op decor, licht en geluid. Ik zie het meteen als er iets verkeerd gaat.”

 

Wat zijn je taken als voorzitter?

“Ik hou van organiseren en dat is een belangrijk deel van mijn taak. Ook zorg ik dat het financieel goed draait. Ik leg contacten met toneelverenigingen, zodat we voldoende werk houden en kunnen blijven bestaan. Ook hoop ik dat er wat meer jonge mensen bij ons komen werken als vrijwilliger. Wat hier bij onze vakmensen aan wijsheid zit, dat wil je toch overdragen. Bovendien is het onderling ook hartstikke gezellig. Helaas weten veel mensen niet van het bestaan van de Facilitaire Theater Werkplaats.”

 

Je doet al jaren lang veel als vrijwilliger voor Breda. Je bent onder meer betrokken geweest bij de organisatie van het Spanjaardsgat Festival en bij de jurering van de Carnavalsoptocht. Op 16 oktober kreeg je daar zelfs een onderscheiding voor!

“Dat klopt. Ik ben Heer van Breda geworden en daarmee lid van de Heerlijke Orde van Breda 1970. Een onderscheiding voor iemand die op vrijwillige basis veel voor Breda gedaan heeft in met name leidinggevende functies én dat blijft doen. Het was een grote verrassing voor me en het is een grote eer.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI