‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Door mijn levenservaring begrijp ik hen heel goed

Waarom Martin Reuser vrijwilliger is

Geplaatst op 21-11-2017

Mensen met dementie, psychische stoornissen of hersenschade kunnen niet altijd meer voor zichzelf beslissen. Martin Reuser (77) is op vrijwillige basis mentor van drie mensen die niet meer beslissingsbekwaam zijn. Ze hebben geen familie of vrienden die deze rol op zich kunnen nemen. Martin is hun wettelijke vertegenwoordiger. Een hele verantwoordelijke taak, die goed bij hem past. Door zijn eigen levenservaring kan hij zich goed inleven in de mensen die hij vertegenwoordigt.

Zo'n twee keer per maand op bezoek

“Ik vertegenwoordig mensen die niet beslissingsbekwaam zijn. Het gaat daarbij vooral om beslissingen over de verzorging en behandeling. Het financiële gedeelte wordt namelijk gedaan door een bewindvoerder. Als je mentor bent, ben je aangesteld door de Rechtbank en verplicht om minstens één keer per maand op bezoek te gaan bij de persoon die je vertegenwoordigd. Zo weet je goed hoe het met de persoon gaat. Zelf ga ik meestal zo’n twee keer per maand op bezoek.”

Het zijn soms lastige beslissingen

“Zo vertegenwoordig ik een demente vrouw van 92 met huidkanker. Behalve de dementie is ze nog heel erg gezond. Dan beslis ik in samenspraak met de verzorgers en de arts dat die huidkanker toch nog behandeld moet worden. Maar een andere keer ging het om een man met kanker die al heel lang in een verzorgingstehuis zat en heel duidelijk aan mij liet weten dat hij niet meer wilde. ‘Ik zit hier al zo lang en ik moet nog zo lang’, zei hij me. Toen heb ik met de arts juist moeten beslissen om niet meer te behandelen.”

Het is goed als je je kunt inleven

“Je moet het inderdaad kunnen loslaten, ander moet je dit werk niet doen. Verder is het goed als je je kunt inleven in anderen. Ik heb psychische problemen gehad als gevolg van een traumatische jeugd. Die ervaring kan ik hierbij gebruiken, want ik begrijp de mensen die ik help heel goed. Daarnaast kun je bij moeilijke situaties ook altijd overleggen met de andere mentoren van Stichting Mentorschap.”

Enorm veel geduld

“Je moet resoluut kunnen zijn, want wanneer je een beslissing maakt moet je dat duidelijk over kunnen brengen op de zorgverleners. Je moet goed op de hoogte zijn van de gezondheidssituatie van de mensen en goed contact houden met de verzorgers of de arts. Verder moet je enorm veel geduld hebben. Als ik koffie ga drinken met de demente mevrouw die ik vertegenwoordig, dan vraagt ze me elke drie minuten dezelfde vier vragen. Ik doe telkens weer alsof ik het opnieuw hoor. Als je dat geduld niet hebt, dan gaat dat irriteren.”

Een leuke manier om bezig en alert te blijven

“Dat je mensen elke keer weer een paar leuke uren geeft. Ik ben vertegenwoordiger van een man die ik meestal meeneem naar de stad, omdat hij dat zo leuk vindt. We waren er om 13.00 uur en ik had om 16.30 een taxi naar huis besteld. Toen was hij boos dat het al was afgelopen. Daarnaast vind ik het mentorschap zelf ook een leuke manier om bezig en alert te blijven.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI