‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Door ons vrijwilligerswerk voor Breda Barst snappen we onze opdrachtgevers beter.”

Etienne en Björn zijn de sfeermakers van Breda Barst

Geplaatst op 26-08-2015

“Wij werken als vrijwilliger bij het festival Breda Barst dat 19 en 20 september plaatsvindt. We verzorgen alles wat met het decor te maken heeft. Van uitvoering tot planning en organiseren,” aldus Etienne.

Björn: “Dat doen we niet alleen, maar met een groep van zo’n 10 andere vrijwilligers die ons ondersteunen. In maart, april beginnen we met brainstormen. Uit al die leuke ideeën selecteren we wat we willen.”
Etienne: “We kijken naar de interesses van de vrijwilligers om te bepalen wie wat gaat doen of maken en dan gaan we aan het werk. Elke maandag zijn we te vinden in The Loads, een fabriekshal in de Belcrum. Daar slaan we onze spullen op en daar bouwen we de decorstukken.”

Met wat voor decorstukken zijn jullie bezig?

Etienne: “Het dancepodium op het festival heet Suikerbeat. Door die naam hebben we ons laten inspireren voor de aankleding van dat podium. We hebben gekozen voor een snoepthema en zijn bezig met het maken van levensgrote zuurstokken en er komt een suikerspinnenkraam.”
Björn: “Verder zijn we een discobal aan het maken in de vorm van het logo van Breda Barst. Dit is de trots van vrijwilliger Thiago. Ook komt er net als vorig jaar een tagwall. Dat is een grote muur waar mensen berichten op kunnen schrijven. Vorig jaar was het een witte muur met markers erbij. Dit jaar voorzien we de muur van krijtbordverf, zodat er op gekrijt kan worden met verschillende kleuren stoepkrijt. Mensen kunnen erop schrijven wat ze van het festival vinden, maar ook kinderen mogen er op los gaan. We gebruiken dus ook ideeën van vorig jaar en die verbeteren we.”

En voor jullie ligt er ook veel werk als het gaat om het plannen en coördineren van alles wat met decor te maken heeft?

Björn: “Ja, dat klopt. Daar zijn we ook in ontwikkeld. In het begin wisten wij wel precies wat er moest gebeuren tijdens de opbouw, maar de vrijwilligers die ons hielpen niet. Het gevolg was dat mensen veel stonden te wachten totdat wij ze vertelden wat ze moesten doen. Daarom hebben we bij de afbouw voor iedereen briefjes gemaakt, met daarop per taak wat er moest gebeuren. Dat werkte hartstikke goed. Vrijwilliger zijn moet wel leuk blijven en als je lang staat te wachten tot je iets kunt doen, is dat vervelend.”

Jullie hebben samen ook een bedrijf, dus samenwerken kunnen jullie wel.

Björn: “Klopt. We kennen elkaar van onze studie. Daar deden we al veel samen. Dat werkte heel goed. We zijn samen de ontwerpstudio Je Favoriete Ontwerpers begonnen. We doen grafisch ontwerp voor bedrijven in de culturele sector. Etienne heeft een meer rationele benadering van vraagstukken en ik pak dit aan vanuit de emotie. Daardoor hebben we wel vaak discussies, maar dat houdt ons scherp.”
Etienne: “We blijven kritisch naar elkaar, maar we hebben gelukkig ook voldoende gedeelde visie om samen te kunnen werken.”

Waarom zijn jullie vrijwilligerswerk gaan doen?

Björn: “We zagen een oproep voorbij komen op Facebook, dat Breda Barst op zoek was naar vrijwilligers. Wij waren toen net begonnen met ons bedrijf. Het was nog in de opstartfase en het leek ons een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen en bezig te zijn. Voor we het wisten waren we aan het coördineren.”
Etienne: “We zijn in het diepe gesprongen en daar hebben we veel van geleerd. Het is een mooie manier om ervaring op te doen en via de contacten die we hebben opgedaan hebben we ook betaalde opdrachten binnengehaald. We houden allebei veel van muziek en van festivals en we richten ons ook met ons bedrijf op die branche. Door ons werk voor Breda Barst weten we nu goed hoe het werkt bij festivals en snappen we onze opdrachtgevers beter.”

Breda Barst is ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wat voor mensen zoeken ze?

Björn: “Het mooie is, dat er voor iedereen wel iets te doen is. Er zijn mensen van 14 maar ook van 60 bij ons aan het werk. Je kunt meedenken in de organisatie, achter de bar staan of werken als kassamedewerker, broodjes smeren of helpen met het sjouwen van spullen bij de opbouw.”

Wil je vrijwilliger worden bij Breda Barst? Kijk dan op: nlvoorelkaar.nl
Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via  .

 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI