‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Een maatschappelijke stage? Die bedenk je zelf!

Geplaatst op 18-05-2016

Eva Canjels, leerling HAVO 4 aan het Orion Lyceum, heeft gekozen voor een maatschappelijke stage bij Centrum Jeugd en Gezin (CJG). Anne Nederhoed, de begeleidster van Eva, loopt daar zelf stage. Eva is aan het begin van het schooljaar direct gestart met haar Maatschappelijke stage (MaS) bij Jong@Breda een project van CJG. Eva komt hier niet elke week, maar stemt met de organisatie de juiste momenten af zodat het beide schikt. Lekker flexibel. Ze kijkt er altijd naar uit om weer naar haar stage te gaan.

‘Ik wist al vrij snel dat ik bij CJG mijn maatschappelijke stage wilde lopen. Tijdens Dé Vrijwilligersmarkt Breda ging ik daarom ook meteen naar het CJG toe om kennis te maken.’ – Eva.

Sexting

Haar MaS bij CJG is iets wat helemaal bij haar past aangezien de organisatie heeft gekeken naar de wensen van Eva. Ze heeft zelf bedacht dat ze een campagne wilde opzetten in het kader van sexting. ‘We willen jongeren bewust maken dat sexting op zichzelf niet slecht is, maar dat het doorsturen ervan niet kan. Samen met andere zijn we materialen aan het ontwikkelen, zoals stickers en gaan jongeren vooral via sociale media benaderen. Dat het mijn eigen idee is, maakt het alleen maar leuker om te doen. Stiekem is het soms leuker dan school.’ – Eva.

Anne is zelf stagiaire en begeleidt daarnaast Eva tijdens haar stage. ‘In het begin vond ik de verantwoordelijkheid lastig. Ik ging altijd naar mijn eigen stagebegeleider om te vragen of ik dit en dit mocht doen.’ – Anne. Anne was namens het CJG aanwezig op Dé Vrijwilligersmarkt Breda. Een aantal jaar geleden heeft ze hier zelf rondgelopen op zoek naar een passende maatschappelijke stage. ‘Ik vond het heel leuk om mee te helpen tijdens de markt en mijn ervaringen te delen met de jongeren. Nu heb ik het ook van een andere kant gezien. Een aantal jaar geleden heb ik hier zelf ook rond gelopen. Natuurlijk doe je dan alsof je zo snel mogelijk naar huis wilt, maar stiekem vond ik het best leuk.’

‘Ik zou deze maatschappelijke stage zeker aan mensen aanbevelen. Het is echt een stage waar je vrije ruimte hebt en je creatieve ideeën kan laten horen.’ – Eva.

Jan van Haren, bestuurder Social Work (Social Work is één van de netwerkpartners van CJG): 'Wij vinden vrijheid en verantwoordelijkheid heel belangrijk en dat laten we al beginnen bij jongeren. Jong leert jong hier. Jongeren weten veel beter wat er speelt en leeft onder de jongeren en daarom vinden wij deze verbindingen zo goed werken.' 

Geïnspireerd?

Ben jij een organisatie en geïnspireerd door dit verhaal? Wil jij ook graag met jongeren binnen je organisatie samenwerken? Neem dan contact op met Isabelle Leijser of Renée Sterk via  of bel: 076 - 52 33 555.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI