‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

"Eigenlijk was alles nuttig!"

Interview met Rens Schurman

Geplaatst op 29-09-2017

"Een docent van mij vroeg of de cursus Citytrainer niet iets voor mij was? Zij wist dat ik gek ben van sport en het graag inzet als krachtig verbindingsmiddel voor onze samenleving. Nadat ik mezelf op de website meer ingelezen had besloot ik om me op te geven. Ik heb me opgegeven voor de cursus zodat ik mezelf zo breed mogelijk kon ontwikkelen en daarbij sloot het mooi aan op mijn opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming op Avans Hogeschool!”

 

Mix van mensen

Ik ben Rens Schurman en ik ben 23 jaar oud. Ik kom uit Oosterhout en voetbal bij TSC Oosterhout. Ik heb extra handvaten gekregen voor bijvoorbeeld het inspelen op conflictsituaties, extra tips hoe je nog beter voor de groep moet staan. Natuurlijk leer je dit ook wel op het HBO maar het is nooit verkeerd om je daar nog extra in te verbreden. Hoe je, je les kunt structureren en dus goed voorbereiden en het moeilijker en makkelijker maken van spelletjes. Eigenlijk was alles nuttig.” Rens vond daarentegen eigenlijk niks moeilijk tijdens de cursus. “De eerste les stelde ze de vraag wie als eerste voor de groep wilde gaan staan. Ik was degene die als eerste naar voren stapte. De mix van mensen waarmee je in de groep zit is mooi. Qua leeftijd en achtergrond varieert het erg, op deze manier kan je ook van elkaar veel dingen leren. Het is ook een heel mooi initiatief dat ze nu ook statushouders opleiden tot Citytrainers!

 

Team statushouders

In het tweede leerjaar van mijn opleiding was er een project genaamd Thuis in de Wijk. Wij mochten in de wijk Heusdenhout/Brabantpark maatschappelijke meerwaarde gaan creëren naar behoefte van de wijkbewoners. Ik ben via twee collega studentes van mij in contact gekomen met Liban en zijn broer Ibrahim, die allebei statushouder zijn. Zij zochten meer contact met mensen uit hun wijk, ze woonden een klein halfjaar in Nederland en wilde meer binding krijgen met hun wijkgenoten. De jongens waren gek van voetbal, dus toen hebben we bij de plaatselijke voetbalvereniging P.C.P. een voetbaltoernooi georganiseerd. Dit is een dusdanig succes geworden dat er bij P.C.P. nu een voetbalteam opgezet is die bestaat uit een mix van nationaliteiten aan statushouders. Zij spelen inmiddels officieel competitie, waarbij de Gemeente Breda vervoer faciliteert richting uitwedstrijden. Dit is natuurlijk waarvoor je het allemaal doet!

Participeren in onze samenleving

Jongeren kunnen de kans krijgen om kosteloos hun competenties te verbreden en vergroten, te investeren in zichzelf en zelfverzekerder te worden. Ze kunnen dusdanige handvaten aangeboden krijgen om te leren op hun eigen benen te staan zodat zij zich beter staande houden in de maatschappij. Ook met name voor statushouders is dit een initiatief die er voor zorgt dat ze beter kunnen participeren in onze samenleving. Op deze manier investeren zij in zichzelf en hun omgeving om beter te participeren in onze samenleving en vergroot het hun zelfredzaamheid!

Citytrainers betekent voor mij in een woord: 

"Verbreding"

TIP

"Bied meer handvaten voor het inspelen op gedrag, zodat Citytrainers weten welke houding zij kunnen aannemen om het gedrag van een ander te kunnen beïnvloeden."

TOP

"De enthousiaste groep Citytrainers en de sportcoaches van Breda Actief maken de cursus tot iets waar je met zin naartoe gaat. De verschillende elementen die je leert van de cursus zijn allemaal van meerwaarde geweest voor de verbreding van mijn competenties!"

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI