‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

"Elk jaar opnieuw ontmoet ik nieuwe mooie mensen"

Interview Emmy Rau

Geplaatst op 19-12-2017

"Elk jaar opnieuw ontmoet ik nieuwe mooie mensen, daar kijk ik nu al naar uit." Emmy Rau is 47 jaar, moeder van vier pubers, beroepsmilitair en dit jaar 21 jaar vrijwilliger bij de Kerstherberg Breda.

Ik ontmoet er mooie mensen die ik anders nooit zou ontmoeten

Eenentwintig jaar geleden was mijn man op uitzending in het buitenland en was ik met Kerst alleen. Ik kon terecht bij lieve familie en vrienden, toch voelde ik me alleen want ik miste mijn man. Mijn oom, actief voor de Kerstherberg, vroeg of ik zin had om mee te helpen bij de Kerstherberg tijdens Kerst. Dat heb ik gedaan en ik vond het geweldig. Sinds die tijd ben ik elke jaar opnieuw vrijwilliger bij de Kerstherberg. Er zijn bezoekers van toen die nu nog steeds komen. Ik kijk er enorm naar uit om die mensen weer te zien en te horen wat er zich het afgelopen jaar heeft afgespeeld.

We krijgen alles gratis en we geven alles weg

De Kerstherberg biedt ieder jaar met Kerst een ‘thuis’ voor mensen die dit om welke reden dan ook missen. We zijn met ruim 200 vrijwilligers. Iedereen is welkom voor warmte, gezelligheid, persoonlijke aandacht en gratis eten, drinken en vermaak, van welke achtergrond je ook bent. Beide kerstdagen verzorgen we een kerstdiner voor 200 bezoekers. Dat vind ik ook zo mooi aan de Kerstherberg: Alle giften en ook alle werk wordt vanuit medemenselijkheid gedaan. Niemand verdient er wat aan. Samen doen we dit, omdat we goed willen doen voor een ander mens.

Er wordt niets weggegooid, alles wat we krijgen, geven we weer door

Er zijn veel particulieren, winkeliers en bedrijven die ons van alles geven of bijvoorbeeld ruimte ter beschikking stellen voor de opslag van de kerstspullen. Er zijn vrijwilligers die spullen ophalen, chauffeurs, koks, vrijwilligers die kerstpakketten maken of wegbrengen, de kindermiddag organiseren, gastvrouwen en – heren, vrijwilligers die optredens verzorgen, die de aankleding doen en alles gezellig maken en natuurlijk de mensen die het ook weer afbreken en opruimen. We houden altijd over en daar maken we ruim 200 kerstpakketten van voor de mensen die dat hard nodig hebben. Daarnaast is er een Weggeefwinkel met gratis speelgoed en kleding.

Ik wil graag dat het goed gaat met iedereen

Na mijn studie notarieel recht en verschillende baantjes werkte ik als automatiseerder in een ziekenhuis. Daar kwam ik in contact met de pastoraal werker en ik wist meteen; dit wil ik ook doen: echt tijd en aandacht hebben voor mensen op het juiste moment! Ik heb gevraagd wat ik moest doen om die baan te krijgen: nou, de langste studie doen die er is: negen jaar theologie. Dat heb ik gedaan: naast mijn studie werd ik viermaal moeder. Toen vroeg Defensie me om te solliciteren. Als aalmoezenier ben ik pastoraal werker voor de (ex-) militairen en hun dierbaren. Op missie en aan het thuisfront ben ik een luisterend oor, ik heb tijd en aandacht, bij mij kunnen ze hun verhaal kwijt. 

Mensen worden gezien als mens en niet als wie ze geworden zijn, de status die ze hebben.

Voor mij is Kerst samen zijn en dat maakt de Kerstherberg bijzonder: iedereen is welkom, wie je ook bent. Je moet helemaal niks. Juist het ont-moeten van de vaak vreemde ander, met zijn eigen verhaal, ervaringen, leven, daar leef ik van op. Het geeft mij dankbaarheid voor mijn eigen leven, het geeft mij een zinvol bestaan. Ja, ik houd van mensen en precies dat voel ik als ik aan het werk ben als vrijwilliger in de Kerstherberg. De Kerstherberg is een grote huiskamer, een herberg die dag en nacht open is.

Je komt echt thuis in de Kerstherberg

Ooit is de Kerstherberg begonnen voor eenzame ouderen: zodat zij een fijne plek hadden om samen Kerst te vieren en niet alleen hoefden te zijn. Toen ik er vrijwilliger werd, kwamen er veel daklozen, omdat de daklozenopvang dicht was met Kerst. Nu komen er heel veel verschillende soorten mensen: ouderen, gezinnen met kinderen, daklozen, statushouders en mensen zoals jij en ik, die het gewoon fijn en gezellig vinden om er te zijn. De Kerstherberg is open van Kerstavond 24 december 19 uur tot tweede Kerstdag 19 uur. Op tweede Kerstdag tussen 12.00 en 15.00 uur is er speciale aandacht voor kinderen. Wil je graag vrijwilliger worden? Ook dan ben je van harte welkom. We zijn in het bijzonder op zoek naar koks, gastheren- en vrouwen voor de nacht en mensen die willen helpen afbreken en opruimen. Voor meer informatie: www.kerstherbergbreda.nl

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI