‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

En dan gaan we gillend over het water!

Geplaatst op 28-05-2015

"Voor de meeste mensen is het zo vanzelfsprekend om in een boot te stappen en weg te varen, maar voor veel mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking niet. Het is heel mooi wat je ervoor terugkrijgt.”

Angela: “Ik maak een roeitocht over de Mark met Andreas. Andreas heeft epilepsie en een trage informatieverwerking, waardoor hij niet zelfstandig het water op kan. Hij roeit bij Roeivereniging Breda en ik begeleid hem daarbij. Hij heeft nog twee andere coaches, Melanie en Adrienne en ook zijn vader Rob roeit met hem. Andreas roeit iedere week een uur en we begeleiden hem bij toerbeurt.”
Andreas: “Angela is vrijwilliger en een hele lieve coach. Met Angela roeien vind ik gezellig. Ze kan goed aangeven of ik sneller moet werken of juist rustig. Anders heb ik minder kracht over voor de terugweg. Ze geeft me goede raad en ze leert me technieken.”
Angela: “Ja, roeien is doseren, ook tijdens de slag. Naar voren gaan doe je langzaam en bij de eindhaal moet je juist weer snel zijn. Dat is een lastige switch om te maken. Soms moet ik hem wel zeggen dat hij rechtop moet zitten, want hij heeft de neiging om beetje relaxed onderuit te zitten. Dan gaat de boot scheef, dus dan moet ik bijsturen.”

Waarom ben je begonnen met de begeleiding van Andreas?

Angela: “Richard coördineert bij onze vereniging het aangepast roeien voor mensen met een beperking. Hij vroeg of ik Andreas wilde ondersteunen. Het leek me leuk om te doen, want Andreas is een schat van een jongen. En daarnaast vind ik het belangrijk omdat het voor de meeste mensen zo vanzelfsprekend is om een boot in te stappen en weg te varen, maar voor veel mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking niet. En toch is roeien juist voor deze mensen vaak goed te doen. Het is heel mooi wat je ervoor terugkrijgt.”

Heb je een cursus gevolgd om die begeleiding te kunnen geven?

Angela: “Ja, ik heb een cursus aangepast roeien gevolgd van de KNRB. Daar leer je de technieken die nodig zijn om iemand in een boot te kunnen tillen en je leert waar je rekening mee moet houden bij de verschillende beperkingen.”

En is Angela een strenge coach?

Andreas: “Nee hoor.”
Angela: “Nou, bij wedstrijden kan ik best streng zijn. Andreas vaart dan met Pjotr en ik zit voor de roeiers en stuur de boot. Dan willen ze graag winnen en moeten ze dus goed luisteren naar wat ik zeg. Dan roep ik wel eens dat Andreas rechtop moet zitten en dat Pjotr naar voren moet kijken, want hij kijkt graag naar de tegenstander. (lachend:) En dan gaan we zo gillend over het water.”

En dan winnen jullie ook?

Andreas: “Ik roei nu acht jaar en we hebben al tien gouden medailles!” 

Wat was het mooiste moment?

Angela: “Ik denk dat het roeien in Italië wel het mooiste was, toch Andreas? Daar hebben we goud gewonnen op de Special Olympics en geroeid op het Lago Viverone.”

Andreas is fysiek heel sterk. Waarom is het toch belangrijk dat hij begeleiding krijgt?

Angela: “Hij is inderdaad beresterk en kan het roeien lichamelijk goed aan. Door zijn ziekte verwerkt hij alle informatie om zich heen trager. Daarom is het noodzakelijk dat er begeleiding is. Er varen hier veel andere boten op het water, dan moet je goed inschatten wanneer je opzij moet en je moet je concentreren.”

Waar roeien jullie meestal naartoe?

Andreas: “We roeien meestal naar het Kraaiennest.”
Angela: “En soms, als de wind te sterk is dan roeien we naar Breda of het Wilhelminakanaal op richting Oosterhout. We roeien en we doen oefeningen voor balans en concentratie. Als we terug zijn drinken we een kop koffie en dan maakt Andreas ook graag een praatje met de mensen hier in de sociëteit.”

Wat doen jullie verder nog naast het roeien?

Angela: “Ik ben moeder van twee tieners en ik werk twee dagen bij REWIN West Brabant. Omdat ik Andreas in toerbeurten begeleid is het goed te combineren met mijn werk en gezin. Ik roei meestal na mijn eigen training met hem, dus dan ben ik hier toch al.”
Andreas: “Naast het roeien doe ik nog een sport, genaamd judo. Dat vind ik even leuk als roeien. Voor mijn werk schilder ik kunstwerken. Op mijn telefoon heb ik foto’s van mijn kunstwerken staan, wil je die zien?”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via   .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI