‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Erepodium voor winnaars Chris van Faassen-penning

Geplaatst op 13-12-2014

Een geweldige avond was het vrijdag 12 december in Sibelicious, het gastvrijheidsbedrijf van de NHTV. En wel voor alle genomineerde vrijwilligers(groepen) voor de Chris van Faassen-penning. Wethouder Miriam Haagh reikte in aanwezigheid van zo’n 200 gasten de penning uit aan de twee winnaars: Renée Bisschop als individu en Voedselbank Breda als groep vrijwilligers. Buurttuin Breda ontving uit handen van de wethouder de aanmoedigingsprijs.

Uitreiking penning

Gemeente Breda kende deze penning voor de 22e keer toe om zo te laten zien dat zij de inzet van vrijwilligers voor de stad waardeert.

Miriam Haagh, wethouder Zorg, Welzijn, Onderwijs en Wijkontwikkeling: “De uitreiking van de Chris van Faassen-penning is een van de momenten om onze waardering voor vrijwilligers uit te spreken. Daarnaast hoop ik dat vrijwilligers het ook voor hun eigen ontwikkeling doen. Immers, het levert bijzondere contacten, niet alledaagse ontmoetingen en nieuwe ervaringen op.”

Renée Bisschop winnaar individuen

Renée Bisschop won de Chris van Faassen-penning in de categorie individuen. Ze is nog maar 26 en zet zich toch al 6,5 jaar in voor Scouting Sint Joris. De jonge Renée is zowel voorzitter van de scouting als teamleider van de Welpen, begeleider bij de Explores en teamleider voor de Clemens groep rood. Ook maakt zij zich hard voor het pand waarin Scouting Sint Joris zit. Als duizendpoot heeft zij haar organisatie door een roerig jaar geholpen. Met haar aanpak bewees Renée dat het loont om ook in moeilijke tijden positief te blijven. Met haar enorme inzet is zij een voorbeeld voor vele anderen en een visitekaartje voor Breda.

“Ik had echt niet verwacht dat ik hem zou winnen. Het doet me echt wat. Het is voor mij een manier van leven. En het winnen van de prijs is niet alleen voor mezelf maar ook voor de scouting een positieve boost. Heel mijn achterban stond in tranen. We vonden het al een eer dat we mochten komen!” Aldus een duidelijk geëmotioneerde Renée.

Voedselbank Breda groepswinnaar

Uit de veertig voorgedragen groepen werden de vrijwilligers van Voedselbank Breda eerste in de categorie groepen. Voedselbank Breda zet zich al tien jaar in om Bredase gezinnen te ondersteunen met zorgvuldig samengestelde pakketten levensmiddelen. In 2014 ging het om ruim vijfhonderd gezinnen. De vrijwilligers van Voedselbank Breda werden al verschillende keren voorgedragen voor de penning. Hun taken namen het afgelopen jaar alleen maar toe, waardoor de druk op deze vrijwilligers groter is geworden. Dat gaf dan ook de doorslag bij de keuze voor deze vrijwilligersgroep in combinatie met de noodzakelijke aandacht voor het thema armoede.

Anita van Pelt namens Voedselbank Breda: “Deze prijs doet veel voor ons. Het is keihard werken bij de Voedselbank. Dit is voor ons een grote waardering. Met een hoofdletter G. We weten waar we het voor doen. Ik denk dat het morgen pas doordringt dat we ook daadwerkelijk de prijs gewonnen hebben.”

Buurttuin Breda winnaar Aanmoedigingsprijs

Net als in 2013 is dit jaar een aanmoedigingsprijs uitgereikt, als zichtbare waardering voor jonge en vernieuwende initiatieven. Groepsgenomineerden maakten kans op deze prijs. Buurttuin Breda kwam als winnaar uit de bus. Buurttuin Breda is een initiatief in de Hoge Vucht waar een groep vrijwilligers een braakliggend terrein aan de Bernard de Wildestraat tot de leukste plek in de wijk maakt voor álle buurbewoners. Een kleinschalig project dat jong en oud in de wijk met elkaar verbindt én bovendien makkelijk kopieerbaar is naar andere wijken.

Miriam de Leeuw namens Buurttuin Breda: “Ik vind het echt geweldig! Ik ben met name zo blij voor onze vrijwilligers.We hoopten het al. Het is een mooie erkenning, echt een kroon op ons werk!”

Waardering voor vrijwilligers

Mede door de zorg van de studenten van de NHTV was het een geweldige avond, waar alles draaide om zichtbare waardering voor het werk van alle vrijwilligers in Breda en de genomineerden in het bijzonder. Naast de winnaars waren dit de vrijwilligers van Buurtbemiddeling Breda, Stichting Tientjes, Stib (Steunpunt informele zorg Breda) en Stichting BAS (Stichting Bredase Aangepaste Sporten). In de categorie individuen waren ook Guus Smits (Bredaas centrum Gehandicaptenbeleid), Rahal Lamlih (Resto du Coeur), Cor Groenewout (Tools to Work) en Jan Snijders (Kerstherberg) genomineerd. Zij hebben weliswaar niet gewonnen, maar wel een enorme inzet geleverd.

Het verhaal van de penning

De Bredase vrijwilligerspenning is in 1993 in het leven geroepen ter ere van vrijwilligers die zich inzetten voor de Bredase samenleving. Sinds 1998 reikt het gemeentebestuur ook een penning uit aan een groep vrijwilligers. Sinds 2011 is de penning vernoemd naar Chris van Faassen, een Bredase vrijwilliger die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk maakte. Chris van Faassen was een factor van belang in het Bredase beleid voor gehandicapten, WMO en vele andere maatschappelijke onderwerpen. De aanmoedigingsprijs wordt sinds 2013 toegekend. De uitreiking is altijd op of rond de Nationale Dag van de Vrijwilliger.

 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI