‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Esther werkt aan een duurzame toekomst voor Breda

Vrijwilliger Pakhuis Breda

Geplaatst op 29-02-2016

“Pakhuis Breda is een platform voor mensen die bezig zijn met de stad van morgen. Mensen die actief werken aan veranderingen in de stad op het gebied van vernieuwing en duurzaamheid. Met een groep van vijf vrijwilligers hebben we dit opgepakt. We willen een plek bieden waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je kunt brainstormen met anderen en waar je op een netwerk kunt bouwen. Veel mensen met een goed duurzaam idee, denken dat ze alleen staan. Maar er zijn veel meer organisaties en ondernemers in Breda die hiermee bezig zijn. We willen het totaalplaatje inzichtelijk maken, zodat er ook samengewerkt kan worden.”

Wat versta jij onder duurzaamheid?

“Een manier van leven die blijvend volhoudbaar is. Zoals we nu leven, verbruiken we op de planeet veel meer dan er door de natuur weer aangemaakt kan worden. Dat kan anders. Maar het moet ook niet op een paar mensen aankomen, die dan vervolgens bijna niets meer verbruiken. Dat is niet vol te houden. Iedereen moet het op zijn eigen manier kunnen doen.”

Jullie initiatief moet  dus nog vorm krijgen. Wat is jouw toekomstbeeld voor Pakhuis Breda?

“Het is een droom van ons om Pakhuis Breda in de koepelgevangenis te vestigen. Het AZC dat hier nu zit, zal verhuizen later dit jaar. De koepel zou een trekpleister voor Breda kunnen worden. Het is groot en daarom kun je er heel veel mee. Een restaurant als een centrale ontmoetingsplaats, misschien flexwerkplekken, pop-up-stores en exposeerruimte. Er is ook een naaiatelier, werkplaats en sportvelden die we in ere kunnen herstellen. Een eigen moestuin erbij, zou ook heel mooi zijn. Mocht het zo zijn dat we er voor langere tijd terecht kunnen, dan willen we nadenken hoe we het gebouw energieneutraal kunnen maken. Het kan een voorbeeld worden voor de rest van Nederland als het gaat om duurzaamheid.”

Valt het doen van vrijwilligerswerk voor jou ook onder duurzaamheid?

“Vrijwilligerswerk is voor mij heel natuurlijk. Ik zet me niet alleen in voor Pakhuis Breda, maar ook voor Breda DuurSaam, ik help bij het organiseren van Tegenlicht MeetUp Breda en ik was betrokken bij de opbouw van Belcrum Beach. Ik vind het belangrijk dat bepaalde dingen gedaan worden. Of daar nu geld uit voortkomt of niet. Het is een manier om terug te geven aan de maatschappij. Ik heb een tijd een ww-uitkering gehad en in die periode heb ik veel van mijn tijd aan vrijwilligerswerk besteed. Je blijft lekker bezig, krijgt er energie van en het is goed voor je netwerk.”

Zijn er nu al concrete vernieuwende projecten waar Pakhuis Breda als verbindende factor aan bijdraagt?

“Een dame in Breda heeft het idee om een verpakkingsvrije winkel te beginnen. We gaan binnenkort een brainstorm organiseren waarbij mensen met haar kunnen meedenken. Ook hebben we contact met een timmerman die het idee heeft om tinyhouses te bouwen voor daklozen, gemaakt van afvalhout. Door een podium te geven aan deze ideeën en mensen met elkaar in contact te brengen, hopen we deze mensen verder te brengen.”

 

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwillige inzet ? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via  .

 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI