‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Geen Beekse carnavalsoptocht zonder Toon

“Ik ben er destijds voor gevraagd en doe het sindsdien met veel plezier.

Geplaatst op 18-02-2015

“Ik maak een ronde langs verschillende carnavalswagens om de constructies te bekijken. Ik ben al 27 jaar vrijwilliger bij de BAC, de Bouw Advies Commissie in Prinsenbeek. Hier zijn we bij de Schuumsoppers. Die zijn al jaren bezig en hebben eigenlijk nauwelijks advies nodig.”

Al 27 jaar vrijwilliger! Dan vindt je het vast leuk om te doen?

“Ik ben er destijds voor gevraagd en doe het sindsdien met veel plezier. Het contact met de mensen vind ik mooi en ook dat ik van het begin af aan kan zien hoe de wagens worden opgebouwd.”

Heb je nu nog een goed advies voor de Schuumsoppers?

“Dan zou het al te laat zijn! De meeste bouwclubs beginnen al maanden van tevoren. Om de twee weken komt er iemand van de BAC kijken. Ik ga meestal samen met een andere vrijwilliger langs en dan bezoeken we zo’n zes à zeven bouwclubs op een avond. We kijken naar de constructie en het materiaal om te zien of het degelijk in elkaar zit. Zelf kom ik uit de stratenbouw en ik heb ook in de metaal gezeten. Daar heb ik mijn kennis opgedaan. We hebben ook iemand die heel precies de constructieberekeningen kan maken als we zeker willen weten of het goed zit. Maar nu, zo vlak voor carnaval is het vooral leuk om te kijken wat het allemaal gaat worden. Alles is bijna klaar en er heerst al een hele gezellige sfeer.”

Wat zou er mis kunnen gaan met een constructie?

“Als de constructie of het materiaal niet goed is, zouden er stukken kunnen afbreken en dat willen we niet. Soms moet er het een en ander verzwaard worden. Vooral bij de beginnende clubs moeten we hier advies over geven. Meestal vinden ze het geen probleem als er eens iets opnieuw gemaakt moet worden. Dat doen ze gewoon. En vaak weten ze dan na een paar jaar precies hoe het moet en hoeven we niks meer te vertellen.”

Is er ondanks jullie advies wel eens iets verkeerd gegaan?

“Met een zware storm is er eens een grote wagen ondersteboven gewaaid die op zaterdag was opgebouwd. Het was een prachtige wagen, maar die moesten we helemaal afbreken en weer opbouwen. Toen is de optocht uiteindelijk uitgesteld en maandag reed hij gewoon weer mee."

Is er veel verschil tussen de wagens toen en de wagens nu?

“Toen waren ze kleiner dan nu. Ze werden steeds groter, maar we hebben nu een grens van elf meter. Ze mogen niet hoger dan dat. Ook de constructies en het materiaal waren toen anders dan nu. Dat is allemaal professioneler geworden."

Heb je vroeger ook zelf wagens gebouwd. Zou je dat niet weer eens willen doen?

“Ik bouw graag voor mijn kleindochters. Zo heb ik laatst nog een mooie kinderwagen voor ze gemaakt en zelf gelast. En we plakken en schilderen gezellig samen.”

En je doet nog veel meer voor de carnaval, toch?

“Ik ben beheerder van de BIC. De Beekse Inkoopcommissie. Wij kopen zo goedkoop mogelijk het materiaal in voor alle clubs. Ze geven door wat ze nodig hebben en dat kunnen ze hier bij mij in de loods aan huis komen halen. Dat doe ik samen met mijn schoonzoon Dennis. Dennis en ik hebben ook een treintje gemaakt voor de kinderen voor tijdens de carnaval.”

Worden al jouw inspanningen ook gewaardeerd?

“Dat denk ik wel. Ik heb zelfs de hoogste onderscheiding ontvangen van het Boemeldonckse Carnaval. Het is de vierde die in twee jaar tijd is uitgereikt, maar het is de eerste op naam!”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via   .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI