‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Genomineerde vrijwilligers van het jaar 2014 bekend!

Geplaatst op 12-11-2014

In Breda is één op de drie mensen actief als vrijwilliger. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat ze zich belangeloos inzetten. Gemeente Breda wil laten zien dat hun inzet bijzonder is en zeker niet vanzelfsprekend. Daarom is er de Chris van Faassen-penning. De penning wordt dit jaar voor de 22e keer uitgereikt. De genomineerde vrijwilligers van het jaar 2014 zijn bekend! Wie gaan de penning dit jaar winnen?

Op 12 december weten we het. Dan reikt Miriam Haagh, Wethouder Zorg, Welzijn, Onderwijs en Wijkontwikkeling de Chris van Faassen-penning 2014 uit aan een individuele vrijwilliger en aan vrijwilligersgroep. De wethouder over de penning: “De uitreiking van de vrijwilligerspenning is een mooie traditie, die ik graag voortzet als blijk van waardering voor iedereen die zich in Breda zo hard inzet om de stad mooier en beter te maken. Die inzet is waardevol en onmisbaar. Want, zonder hen zouden vele activiteiten geen doorgang vinden en zou menig organisatie niet optimaal kunnen functioneren. Daarnaast hoop ik dat vrijwilligers het ook voor hun eigen ontwikkeling doen; mensen ontmoeten en nieuwe ervaringen opdoen!

Aandacht voor vrijwilligers

Breda Actief organiseert de vrijwilligersverkiezing namens Gemeente Breda. Bij ons kwamen dit jaar maar liefst zeventig aanmeldingen binnen. Isabelle Leijser van Breda Actief: “Het leuke is dat de genomineerde vrijwilligers altijd echt genieten van de aandacht die er op deze manier voor hun werk is. En dat terwijl standaard de reactie van vrijwilligers is dat ze zelf niet op de voorgrond hoeven. Maar toch, zo´n podiumplaats doet iets met mensen. Ze ervaren dat ‘in het zonnetje gezet worden’ als iets positiefs. Dat is precies wat we met de Chris van Faassen-penning willen bereiken. Het mag voor vrijwilligers voelen als een feestje waar zij het middelpunt zijn.”

En de genomineerden zijn…

Een onafhankelijke jury heeft uit de veertig groepsaanmeldingen en dertig individuele voordrachten, vijf individuen genomineerd en zes groepen. Het College van burgemeester en wethouders bepaalt de winnaar. De individuele genomineerden zijn (op alfabetische volgorde): Renée Bisschop (Scouting Sint Joris), Cor Groenewout (Tools to Work), Rahal Lamlih (Resto du Coeur), Guus Smits (Bredaas centrum Gehandicaptenbeleid) en Jan Snijders (Kerstherberg). De groepsnominaties zijn (op alfabetische volgorde) de vrijwilligers van Buurtbemiddeling Breda, Buurttuin Breda, Steunpunt Informele zorg, Stichting Bas, Stichting Tientjes en Voedselbank Breda.

Advies van de juryleden

Ook dit jaar bestaat de jury uit een mix van mensen met een diverse achtergrond. Juist deze verschillende achtergrond maakt het mogelijk om de aanmeldingen vanuit diverse perspectieven te beoordelen. De juryleden zijn: Christel de Baat (o.a. toernooidirecteur Breda Future), Aynur Colak (actief in formulierenbrigade en als vrijwilliger in Breda-Noord), Robbie Pastoor (director HR & Communications Perfetti Van Melle), Dave Mulder (ondernemer en vrijwilliger, o.a. bij Podium Bloos), Willem Vermeulen (vrijwilliger bij HOOM, winnaar CvF penning 2013), Tim van den Burg (Architect, oprichter Stichting BRAAK! en initiator Belcrum Beach/winnaar groepen CvF penning 2013) en Danny Steigerwald (Accountmanager OBI4wan en eigenaar All Round Experience). Het juryberaad van 27 oktober was eensgezind. Het is nu aan het College van burgemeester en wethouders om te bepalen wie de Chris van Faassen-vrijwilligerspenning 2014 voor de individuen en groepen ontvangt. Bovendien bepalen zij wie de aanmoedigingsprijs krijgt.

Feest voor vrijwilligers

Wie de penning ontvangt, blijft tot het laatste moment spannend. Pas op 12 december maakt wethouder Miriam Haagh de winnaars bekend en reikt de penning uit aan één individu en één groep vrijwilligers. Daarnaast ontvangt één organisatie de aanmoedigingsprijs. Het wordt een feestelijke avond, die volledig draait om de waardering voor vrijwilligers. Wij nodigen alle genomineerden uit om de avond mee te vieren in het gastvrijheidsbedrijf Sibelicious van de NHTV. Daar helpen studenten van de Hoge Hotelschool Breda en de opleiding Facility Management om er een onvergetelijke avond en mooi feest voor de vrijwilligers van te maken. De foto van de uitreiking van 2014 laat zien dat de uitreiking geen stijve bedoening is maar een gezellig feest met elkaar. Zo gingen de vrijwilligers van Belcrum Beach massaal de dansvloer op.

Waardering voor vrijwilligers

De Bredase vrijwilligerspenning is in 1993 in het leven geroepen ter ere van vrijwilligers, die zich inzetten voor de Bredase samenleving. Sinds 1998 reikt het gemeentebestuur ook een penning uit aan een groep vrijwilligers. De feestelijke uitreiking is jaarlijks op of rond de nationale Dag van de Vrijwilliger. In 2013 ontvingen Willem Vermeulen, vrijwilliger bij HOOM en de vrijwilligers van Belcrum Beach de Chris van Faassen-penning. De aanmoedigingsprijs werd in 2014 voor het eerst uitgereikt en ging naar de vrijwilligers van Jonge Ondernemende Moeders.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI