‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

"Groene vingers heb ik niet, maar het leek me een goede manier om het te leren.”

Mariëlle en Karin over het oogsten in de kruidentuin van Breda

Geplaatst op 28-10-2015

"We bevinden ons in de Bredase Kruidenakker. We verbouwen hier munt, tijm, peterselie, koriander, Oost-Indische kers, chilipeper en nog veel meer. Dat doen we op een duurzame manier met als doel de landbouw weer dichter bij de mensen te brengen." Aldus Mariëlle.

"We verkopen onze munt onder andere aan catering Ravanello en de lunchroom Yirga in de Sint Annastraat. Het idee komt van Hans Moerenhout. Ik kwam hem tegen tijdens een netwerkavond van Stadslandbouw Breda. Ik heb een achtergrond in levensmiddelentechnologie en tuin- en landbouwinrichting en daar wilde ik iets mee gaan doen. Toen hij me vertelde over dit idee werd ik direct enthousiast. Via de gemeente vond hij dit toen nog braakliggende terrein waarmee we aan de slag konden gaan. We vormen nu een stichting met vijf mensen in het bestuur en vier vrijwilligers waaronder Karin.”

Hoe wist jij dat ze hier vrijwilligers zochten?

Karin: “Ik ontving een briefje in de bus dat ze hier van start gingen met de Kruidenakker en nog op zoek waren naar vrijwilligers. Dat maakte mij nieuwsgierig. Sinds drie jaar woon ik in Breda, maar ik werk fulltime in de ICT in Den Bosch. Het leek me leuk om op deze manier bij de buurt betrokken te worden, zonder dat het me te veel tijd zou kosten. Groene vingers heb ik juist niet, maar het leek me een goede manier om het te leren.”

Kun je het inderdaad makkelijk combineren met je fulltime baan?

Karin: “Jazeker. De kruidenakker ligt op 200 meter van mijn huis. Als er gesproeid moet worden, dan ben ik er zo. Maar ook onkruid wieden kost niet heel veel tijd. Ik ga bijvoorbeeld even langs voor ik boodschappen ga doen.”

Mariëlle: “We proberen wel op vaste dagen samen aan het werk te gaan. Dan kun je nog wat leren van elkaar en het is gezelliger. Via een groepsapp houden we elkaar op de hoogte. En als de één een keer niet kan, dan kan de ander wel. Het is geen verplichting.”

Het is wel heel iets anders dan ICT-werk.

Karin: “Dat klopt. Ik vind het fijn om buiten te zijn, wat voor weer het ook is. In een van de eerste maanden stonden we hier met z’n allen te vernikkelen bij een vuurtje met een kop thee in onze handen. Dat zorgt juist voor een bijzondere sfeer. En als ik hier ’s ochtends een keer om 8.00 uur kom, dan ligt er nog een mist over de akker en dat geeft een sprookjesachtige aanblik.”

Het is wel een bijzonder plekje, zo naast begraafplaats Zuylen.

Mariëlle: “Mensen die hier komen, moeten vaak wel even zoeken ja. Maar we hebben een leuke samenwerking met Zuylen. Ze hebben onze bewegwijzering geplaatst en vinden het juist prettig dat er meer openheid is op de begraafplaats. Als we hier iets organiseren geven ze alle medewerking.”

Gebruiken jullie de kruiden die je verbouwd zelf ook regelmatig?

Mariëlle: “Ik ben een bedrijfje begonnen: Bredaas Zoet Zuur en Zout, geïnspireerd door wat we hier doen. Ik gebruik de kruiden, maar ook oogst die over is bij andere stadslandbouwprojecten, particulieren en boeren. Dit verwerk ik tot lang houdbare producten, zoals kruidenolie /-azijn, chutney of sambal..”

Karin: “Ik kook graag. Koriander, chilipeper en andere kruiden die ik gebruik, mag ik hier plukken. Dan maak ik hete kip of lamsvlees met kruiden en pesto van chocolademunt. Ook leer ik er veel bij. Ik wist bijvoorbeeld niet dat je de bloemen van Oost-Indische kers kunt gebruiken in de salade en dat je van de blaadjes pesto kunt maken.”

En heb je al groene vingers?

Karin: “Ja, ik leer hier veel door het gewoon te doen en door samenwerking met de andere vrijwilligers.”

Mariëlle: “Wij leren ook nog elke dag hoor. Olga, vrijwilliger bij ons en bestuurder bij Breda Duursaam , moestuiniert al haar hele leven. Als we iets niet weten, kunnen we bij haar terecht.”

Kunnen jullie nog nieuwe vrijwilligers gebruiken?

Mariëlle: “Jazeker. Het terrein dat we hebben is groot, dus we willen volgend jaar de akker verdubbelen. Verder willen we meer evenementen organiseren op deze plek, omdat we het ook belangrijk vinden om mensen bij elkaar te brengen. Daarnaast hopen we volgend jaar vanaf de akker kruiden te kunnen verkopen. ”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via  .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI