‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Handen uit de mouwen voor The Social Experience

Leerlingen van het Mencia de Mendoza ontdekken hun sociale kracht

Geplaatst op 24-03-2017

Maatschappelijk betrokken zijn? Vrijwillige inzet? Voor middelbare scholieren klinken deze woorden vooral: saaaaai! Maar tijdens zesde editie van The Social Experience, donderdagmiddag 23 maart, ontdekte 94 leerlingen van het Mencia de Mendoza Lyceum dat het juist tof is om je in te zetten voor mensen en maatschappelijke organisaties. Ze gingen bij negen verschillende organisaties aan de slag en werden vanzelf enthousiast!

Wow-moment

Van activiteiten organiseren in de wijk met Grote Broer en Grote Zus, het kennismaken met de vrijwillige politie tot het maken van  pizza’s en zaaien van kruiden bij Theesalon De Struyck; het zijn maar een paar van de activiteiten die de leerlingen konden doen. Tess van Velzen ging aan de slag bij Grote Zus: “Ik had dit totaal niet verwacht vandaag. Ik vind het heel goed dat mensen dit doen. Ik woon achteraf in Prinsenbeek en daar hebben ze dit niet. Ik had niet verwacht dat dit er was in Breda.”

Isabelle Leijser van Breda Actief, organisator van The Social Experience, legt uit waarom de middag zo belangrijk is. “We kunnen leerlingen wel uitleggen waarom deze maatschappelijk organisaties zo belangrijk zijn en dat vrijwillige inzet leuk en veelzijdig is, maar pas als ze het zelf ervaren, maken ze de klik. Dan komt er een ‘wow-moment’. Gisteren was een prachtige, zonnige dag om lekker aan de slag te gaan, dus dat zorgde al meteen voor de juiste positieve energie!” Nieuw tijdens The Sociale Experience waren de vlogs die de leerlingen maakten over hun activiteiten. Isabelle: “Met de filmpjes kunnen leerlingen aan elkaar laten zien wat er op de andere locaties gebeurde. Zo krijgen ze een nóg breder beeld van de maatschappelijke organisaties in Breda.”

Leerlingen verrijken met hun unieke blik

Miriam Haagh, wethouder Onderwijs is ook enthousiast over The Social Experience: “Fantastisch dat ook dit jaar weer bijna honderd leerlingen deelnemen aan de Social Experience, en zo kennismaken met verschillende maatschappelijke organisaties en initiatieven. Natuurlijk is kennis waardevol, maar zelf ervaringen opdoen is minstens zo belangrijk. Zodat jongeren vanuit eigen nieuwsgierigheid en interesse kunnen leren. En in de praktijk kennismaken met nieuwe mensen, activiteiten en instellingen die hun leven verrijken, en die zij andersom weer kunnen verrijken met hun unieke persoonlijkheid en blik op de wereld.”

Toekomstige samenwerking

Niet alleen leerlingen zijn enthousiast ook de organisatie zoals Marian van Gurp van Theesalon de Struyck: “Jongeren willen we heel graag betrekken en laten zien wat we doen. Dit is zeker een mooie kans voor ons.” De negen organisaties die deze editie hun deuren openstellen voor The Social Experience zijn: Jeugdwerk Surplus, Het Annahuis, Belcrum Beach, Kinderboerderij de Sik, Tools to Work, Politie, Grote Broer Grote Zus, TEDxBreda en Theesalon de Struyck. Isabelle Leijser: “We zijn ontzettend blij met hun medewerking. Ze geven de leerlingen een kans om in de praktijk te ervaren wat ze kunnen betekenen voor anderen en ze geven een kijkje in de keuken. Zonder deze organisaties zou er geen Social Experience mogelijk zijn. We moedigen zowel de organisaties als de scholen aan om in contact te blijven met elkaar. Door een duurzame relatie kan er in de toekomst vaker samenwerking ontstaan.”

Ook meedoen?

Wil je als organisatie of als school ook een keer The Social Experience beleven?!
Neem dan contact op met Isabelle Leijser. Ze is te bereiken via mail op:   of op telefoonnummer: 076-52 33 555

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI