‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Het belang van taal!

Eerste groep vrijwilligers BREDATAAL rondt cursus basistraining taalvrijwilligers succesvol af

Geplaatst op 08-04-2015

Wethouder Miriam Haagh reikte op woensdagochtend 8 april certificaten uit aan een eerste groep vrijwilligers van BREDATAAL die de cursus basistraining taalvrijwilligers succesvol heeft afgerond. De vrijwilligers volgden de cursus vanuit een netwerksamenwerking van twaalf organisaties. Breda Actief co├Ârdineert en ondersteunt de organisaties en het netwerk.

Miriam Haagh over de cursus voor vrijwilligers: “Het belang van de taal, jezelf verstaanbaar kunnen maken en kunnen lezen en schrijven. Dit is van belang voor iedereen, zowel voor anderstaligen én voor de laaggelletterde Nederlanders. Participeren en meedoen begint bij taal en daarom ben ik ook zo blij met de samenwerking van alle taalaanbieders in BREDATAAL.”

Vrijwilligers erg belangrijk!

De taalmaatjes binnen BREDATAAL zijn koppels van anderstaligen met vrijwilligers. Daarnaast zijn er lesgroepen waar vrijwilligers anderstaligen helpen bij het verbeteren van de Nederlandse taal. Vrijwilligers zijn heel erg belangrijk voor anderstaligen in Breda. Meer dan 120 vrijwilligers zijn actief aan de slag om hen te helpen met de Nederlandse taal. Naast het feit dat ze met de taal bezig zijn, leren zij anderstaligen ook Breda en gewoontes in Nederland kennen. De vrijwilliger krijgt er op haar of zijn beurt weer veel voor terug: zij leren andere culturen kennen en hun werk wordt erg gewaardeerd.

Aangesloten bij BREDATAAL

Vrijwilligers die aangesloten zijn bij een van de organisaties van BREDATAAL kunnen de cursus van vier dagdelen volgen. Via het ROC Kellebeek leren zij meer over achtergronden, leerstijlen en niveaus. Maar ook spreken, luisteren, gesprekken voeren en het begeleiden met lezen en schrijven behoren tot de onderwerpen. Door middel van de cursus worden de vrijwilligers deskundiger om mensen die niet in Nederland geboren zijn, en hun Nederlands willen verbeteren, hierbij te ondersteunen. Dit kan zijn in een individuele situatie of in groepsverband. De eerste cursus is gevolgd door vrijwilligers van Humanitas, Gilde de Baronie, Bibliotheek Breda en SNV Brabant Centraal. Inmiddels zijn er al meer dan vijftig vrijwilligers die zich hebben aangemeld om de cursus ook te volgen.

Tot nu toe zijn er al veel enthousiaste reacties van de deelnemers, zoals: “Ik word er erg blij van om meer en beter te weten hoe je om kunt gaan met leerstijlen en taalniveaus en het aanleren van lezen, schrijven, spreken en luisteren.”

BREDATAAL

BREDATAAL is een netwerksamenwerking van twaalf organisaties waar vrijwilligers actief aan de slag zijn om taal aan anderstaligen te verbeteren. Breda Actief coördineert en ondersteunt BREDATAAL. De samenwerkende organisaties van BREDATAAL zijn: Gilde de Baronie, Humanitas, SNV Brabant centraal, Taalles Olympia, NL-taallessen voor het dagelijkse leven, Taalbus, Bibliotheek Breda, Volksuniversiteit Breda. Organisaties die participeren in het overleg zijn ROC Kellebeek, ATEA, IWMO en de Voorschoolse educatie. Er is bovendien contact met vrijwilligers van het asielzoekerscentrum. Wil je meer weten over BREDATAAL? Klik dan hier. Of neem contact op met: Corrie Marijnissen.

 

Eerste groep vrijwilligers BREDATAAL rondt cursus basistraining taalvrijwilligers succesvol af: http://bit.ly/1alvRo8

Posted by Breda Actief on woensdag 8 april 2015

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI