‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Het gevoel van de vereniging is terug bij WIEGO

Samen een eigen koers bepalen

Geplaatst op 20-12-2016

Sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties kunnen voor advies al 12 jaar terecht bij Breda Actief. Dit kan zijn voor een kleine, maar ook voor een grote vraag. Zo klopte WIEGO december 2015 aan bij Renée Sterk, adviseur van Breda Actief, voor een cursus. Hier bleek een grotere vraag achter deze vraag. Samen met de club werd geconcludeerd dat de ambitie van de vereniging nog niet duidelijk was. Bovendien wisten leden niet, of niet goed, wat er nu eigenlijk speelde binnen de club. Door het starten van een adviestraject met als thema besturen met een visie, is het gevoel van de vereniging weer terug! Een mooie ontwikkeling die de deuren openzet voor nieuwe kansen.

‘Toekomst voor WIEGO’

Renée prikkelde het bestuur te praten over de toekomst van WIEGO en de betrokkenheid van de leden. Renée over de club: “WIEGO is een club die graag samen iets doet. Dit brengt ook gevoel en saamhorigheid met zich mee. Het is niet simpelweg het aanbieden van een sport. Er komt meer bij kijken. Dit zit verweven in het ‘DNA’ van de club. Ook wel de kern genoemd die bestaat uit: sfeer, cultuur en identiteit van een club. Als je weet wat je DNA is, kun je daar kracht uithalen.” Maar wat is het DNA van WIEGO? Om daar achter te komen is het bestuur in gesprek gegaan met uitgenodigde leden. Zij zijn samen gaan brainstormen onder begeleiding van Renée. Vragen als: ‘Wie zijn wij?’ ‘Waar staan we voor?’ en ‘Waar willen we naartoe?’ hielpen om daar een eerste antwoord op te geven. Hieruit ontstond spontaan een nieuwe werkgroep; ‘Toekomst voor WIEGO’. Deze werkgroep is de maanden daarna hard aan de slag gegaan met de uitkomsten van de brainstorm en het maken van verdere plannen. Ze kwamen tot de conclusie dat het belangrijk is dat alle leden meedenken. Een grote bijeenkomst werd georganiseerd voor iedereen. Een mooie ontwikkeling want zo krijgen zij weer een stem!

Omslagpunt naar meer betrokkenheid

“Het is zo mooi om te zien dat je samen iets bedenkt en dat je al snel effect ziet. Daar krijg ik weer positieve energie van: daar doe je het voor als adviseur!” De grote bijeenkomst was het omslagpunt naar meer betrokkenheid van de leden. Zeker veertig leden hebben actief meegedacht. Trots op de werkgroep en het bestuur, vertelt Renée: “Besturen slokt veel tijd op en je vergeet daardoor makkelijk om met je leden de tijd te nemen om naar de toekomst te kijken. Terwijl dit eigenlijk superbelangrijk is!” Na de coaching heeft de voorzitter voldoende input. Met een nieuw stappenplan werkt hij gestructureerd aan voorbereiding, uitvoering en evaluatie. Je ziet nu al dat er bewuster nagedacht wordt over hoe ze ‘het gesprek aangaan’ stimuleren. De vereniging gaat nu zelfstandig verder met de actieplannen en de werkgroep, maar ze kunnen altijd bij Breda Actief terecht.

Het gevoel van de vereniging is terug!

De komst van de adviseur van Breda Actief heeft veel teweeg gebracht. Hierdoor voelen de leden van het bestuur zich energieker en meer betrokken. Ze weten bovendien beter wat er speelt. Maar wat het belangrijkste is: het gevoel van de vereniging is terug! Ook hun slogan is hierop aangepast: ‘Bij WIEGO doen we het samen’ Voorzitter Johan van Rijen over het traject: “Sinds de verschillende bijeenkomsten zie je meer betrokkenheid en enthousiasme bij de leden. Er is meer structuur en meer samenwerking. Ook is het mooi om te zien waarom mensen zich bij deze vereniging aansluiten: vanwege de gezelligheid, het sociale karakter van de vereniging en omdat wandelen een echte passie is.” Ook secretaris Hans van der Bruggen is enthousiast: “Breda Actief is sinds begin 2016 betrokken bij onze vereniging en je ziet dat WIEGO meer leeft onder de leden. Het is soms moeilijk om mensen enthousiast te maken om bij te dragen als vrijwilliger of als onderdeel van het bestuur. Dat is dankzij Renée toch gelukt!”

Wil jij meer weten over wat wij voor jouw club kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via:

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI