‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Het liefste help ik de zielige, bange, oude sukkeltjes die niemand wil

Anne is 22 jaar en al bijna vier jaar vrijwilliger bij Dierenasiel Breda

Geplaatst op 07-11-2017

"Als je van dieren houdt, is dit het mooiste dat je kunt doen!" Anne is 22 jaar en volgt een opleiding tot dierenartsassistente. Naast een gezellig sociaal leven met dans en sport is ze al bijna vier jaar vrijwilliger bij Dierenasiel Breda en rijdt ze als het nodig is ook op de Dierenambulance. Haar grote droom is om een eigen asiel te runnen.

Meteen na de eerst keer was ik om!

"Tijdens een tussenjaar wilde ik uitzoeken of werken met dieren iets voor mij was. Ik wilde dat eens een maandje proberen, en dat is nu  bijna vier jaar geleden! Meteen na de eerste keer was ik om: de dieren zijn zó blij dat je er bent en dat je iets leuks met ze gaat doen! Je werkt er samen met mensen die allemaal dezelfde passie hebben, er is een goede sfeer en veel gespreksstof: ik heb aan dit werk veel goede vrienden overgehouden."

Het liefste help ik de zielige, bange, oude sukkeltjes die niemand wil

"Ik ben begonnen met het verzorgen van de honden: hokken schoonmaken, uitlaten en trainen. Voor mijn opleiding kon ik bij het asiel mijn stage doen, waardoor ik ook voor de katten moest gaan zorgen. Dat vond ik eerst maar niks, ik ben geen kattenmens, dacht ik. Nu ben ik gek op ze en heb ik me bijvoorbeeld verdiept in de socialisatie van verwilderde katten. Om hen weer vertrouwen te geven en met veel geduld te helpen, zodat ze weer een nieuw thuis vinden, daar doe ik het voor! Verder ben ik ook pleeggezin voor kittens en doe ik nazorg; dat betekent dat ik op bezoek ga bij mensen die een kat of hond hebben geadopteerd uit het asiel, om te kijken of het goed gaat. Daarnaast schrijf ik Facebookberichtjes voor het Dierenasiel. Ik heb gemerkt dat een pakkende tekst voor een dier het verschil kan maken tussen een nieuw thuis en een bestaan als 'langzitter'. Hierin heb ik een leuke nieuwe uitdaging gevonden."

Je ziet soms heel heftige dingen en het is niet altijd makkelijk

"Soms rijd ik op de Dierenambulance, dat is een beetje uit nood geboren, er waren op een avond geen vrijwilligers en toen ben ik gaan rijden. Het was meteen een super drukke avond met wel 10 meldingen in 2 uur tijd. Je kunt niet altijd alles redden en soms moet je keuzes maken: rijd ik naar die duif in nood of haal ik eerst een kat op die is aangereden? Mensen willen snel geholpen worden of gratis een dier uit het asiel halen, maar realiseren zich vaak niet dat dit allemaal vrijwilligerswerk is en we soms veel kosten maken aan dieren die bij ons binnen komen."

Dit voelt niet als werk, ik voel me daar thuis, het is zo fijn om er te zijn

"Het is heel gaaf om dingen te leren, of als het lukt om angsten te overwinnen: toen ik begon was ik nog bang voor een duif, nu haal ik met de ambulance een gewonde zwaan op. Die zijn best groot en kunnen agressief worden als ze zich bedreigd voelen, dus ik was heel trots toen me dit lukte. Dit werk brengt me echt héél veel voldoening! Ik doe mijn best om iets toe te voegen, al is het maar om te weten dat je voor dat ene dier zijn dag net wat leuker hebt gemaakt." 

Wil je meer weten over vrijwilligerswerk bij Dierenasiel Breda? Kijk dan hier.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI