‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

"Het was een droom die uitkwam"

Nino zet zich in voor Bredase freerunning en parkour community

Geplaatst op 25-11-2016

Freerunning is dé sport waar Nino's hart sneller van gaat kloppen. Via vereniging Parkour Breda geeft deze Citytrainer vrijwillig lessen aan kinderen zodat zij niet roekeloos de sport uitoefenen. Ook is hij één van de initiatiefnemers van het nieuwe Parkour Park in Belcrum.

Ha Nino, waar zijn we precies?

“Dit is het Parkour Park van Parkour Breda. Freerunning is mijn sport en omdat de plekken waar je dit kunt doen in Breda schaars zijn, leek het mij en een aantal andere freerunners heel cool om een park te hebben waar we kunnen trainen.”

Hoe ben je met freerunnen begonnen?

“Ik skateboardde en wilde daarnaast meer conditie opbouwen. Hardlopen vond ik wat saai, maar ik had al vaker filmpjes gezien van freerunners. Toen ben ik er zes jaar geleden gewoon op straat mee begonnen. Het begon met een keer over een muurtje springen bijvoorbeeld. Ik werd steeds enthousiaster en besloot het echt als sport te gaan doen. Locaties met reliëf, zoals de trappen en muurtjes bij het stadskantoor zijn het meest interessant.”

Hoe heb je het voor elkaar gekregen dat het Parkour Park gebouwd kon worden?

“Met Thijs, een vriend van me, was ik bij skateshop Bonk om kleding te kopen. Bonkie, de eigenaar, vertelde ons dat er die avond een overleg was over de Belcrum. Iedereen mocht ideeën voorleggen voor het gebied bij de Veilingkade. We zijn erheen gegaan om ons idee voor het Parkour Park te vertellen. De aanwezigen reageerden enthousiast en er kwam een vervolgafspraak bij de gemeente. We moesten een plan maken en aangeven hoeveel budget we nodig hadden.”

En toen kregen jullie een pot met geld?

“We kregen wel subsidie, maar dat was nog niet voldoende. Daarom hebben we een crowdfundingsactie opgezet en ons tegelijkertijd aangemeld voor het coöperatiefonds van de Rabobank. De crowdfundingsactie bleek helaas niet succesvol, maar gelukkig accepteerde de Rabobank onze aanmelding wel. Er viel een druk van onze schouders af. We waren heel blij.”

Waarom is het zo goed dat dit park er is?

“De freerunning community in Breda wordt steeds groter en voor hen is het een goede plek om te trainen. Daarnaast is het leuk voor kinderen die ermee willen beginnen. Veel kinderen kunnen alleen freerunnen in de gymzaal omdat ze buiten nog niet overal naartoe mogen. Dat is zonde, want freerunning moet je eigenlijk buiten doen. Hier kunnen ze buiten trainen. Het is trouwens een van de eerste parkourparken van Nederland, daar zijn we ook trots op.”

Jullie geven ook lessen aan kinderen die willen freerunnen

“Dat klopt. Onze vereniging Parkour Breda bestaat uit zeven mensen en we geven lessen bij Noorderlicht in Breda Noord en bij gymzaal De Scharen. We vinden het belangrijk dat de sport goed overgebracht wordt en dat de kinderen niet roekeloos overal afspringen. We leren ze de technieken, maar we leren ze ook dat je goed voor je lichaam moet zorgen, respect voor elkaar moet hebben en dat je discipline moet hebben om verder te komen.”

Doen jullie alles vrijwillig?

“Ja. De bijdrage die de kinderen betalen voor de lessen, steken we meteen weer in de freerunning en parkour community.”

Wat is het leukste aan deze vorm van vrijwilligerswerk?

“Ik vind het positief om ook op een andere manier met mijn interesse bezig te zijn. Dat we voor elkaar kregen dat het Parkour Park er mocht komen, was een droom die uitkwam. En wat betreft de lessen is het mooi om te zien dat kinderen zelfverzekerd worden en soms meer kunnen dan ze zelf hadden verwacht. Dan zijn ze helemaal gelukkig dat iets is gelukt. Zelf leren we tijdens de lessen ook nog steeds.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI