‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Iedereen doet mee

Jenny is vrijwilliger bij SMO, Stichting Maatschappelijke Opvang

Geplaatst op 25-07-2018

Jenny Schuurmans is vrijwilliger bij SMO Breda, Stichting Maatschappelijke Opvang. Ze begeleidt daar deelnemers, die (dreigend) dak- of thuisloos zijn, bij hun dagactiviteiten op de afdeling keramiek. Jenny: “Ik hoop ze het gevoel te geven dat ze meetellen als volwaardig mens die er toe doet.”

Wat is SMO Breda?

SMO Breda staat voor stichting maatschappelijke opvang. Het doel van de stichting is om kwetsbare burgers te ondersteunen bij het toewerken naar een zo volwaardige mogelijke deelname aan de maatschappij. Er is een combinatie van drie soorten activiteiten: werk, educatie en vrije tijd en dat noemen we ‘Ik wil meedoen’.” SMO Breda voegt hier zelf aan toe: “Door middel van activiteiten die gericht zijn op ontwikkeling kunnen cliënten hun eigen krachten (her)ontdekken. De unieke combinatie van drie soorten activiteiten; werk, educatie en vrije tijd, noemen we Ik wil meedoen.”

Jij bent vrijwilliger bij de dagactivering, afdeling keramiek. Wat houdt dat in?

Bij de dagactivering kunnen deelnemers aan het werk met onder andere keramiek, houtbewerking of stoffering en er is zelfs een afdeling genaamd ‘Breda Zoemt’ waar de deelnemers onder andere leren imkeren. Er worden ook producten in opdracht gemaakt. Elke groep staat onder de leiding van een activiteitencoach die de doelen met de mensen bespreekt, hun intake doet en hun problematiek in kaart brengt en zoveel mogelijk toewerkt naar een doorstroom in de maatschappij.

Wat doe je precies als vrijwilliger bij de afdeling keramiek?

In het begin dacht ik dat ik zou moeten helpen bij het keramiekproces, maar de deelnemers weten al ontzettend goed waar ze mee bezig zijn. Ze leren het van de activiteitencoach en vervolgens leren ze de technieken ook aan elkaar als er nieuwe deelnemers komen. Ik ben er vooral om ze wat extra persoonlijke aandacht te geven. Te luisteren naar hun verhalen en door de juiste vraagstelling probeer ik ze aan te moedigen en hun bewust te laten worden van de eigen kracht die ze bezitten. Vanmorgen vertelde iemand me dat hij zelf vrijwilligerswerk wil gaan doen voor een ochtend in de week en dan moedig ik hem aan en krik zijn zelfvertrouwen op. Ik ben er niet voor de echte problematiek van de mensen. Als er iets serieus speelt dan hebben ze daarvoor contact met de coach.

Is dat iets dat deze mensen missen, iemand die achter ze staat?

Ja, sommigen hebben wel familie, maar vaak zijn ze door problematiek in een eigen wereld beland. Ik hoop ze het gevoel te geven dat ze meetellen als volwaardig mens, die er toe doet.

Hoe ben je hier als vrijwilliger terecht gekomen?

Ik bezocht vorig jaar de vrijwilligersmarkt, omdat ik met vervroegd pensioen was gegaan en op zoek was naar een leuke vrijwilligersfunctie. Ik wilde graag iets doen voor de maatschappij en dan het liefst iets anders dan ik in mijn werk had gedaan. Ik kom uit het onderwijs en heb de laatste 15 jaar  gewerkt als ambulant begeleider voor kinderen met taal-spraakproblemen en slechthorendheid. Op de vrijwilligersmarkt zag ik de programmamaker vrijwilligers & educatie staan met onder andere een mooie keramiekvaas. Toen ik die stond te bewonderen,  vertelde ze dat ze nog vrijwilligers zochten. Ik ben er blanco ingestapt.

Had je vooroordelen over de doelgroep?

Nee, helemaal niet. Ik weet dat het altijd een reden heeft waarom mensen in een problematische situatie belanden. Iedereen kan dakloos worden door omstandigheden. Ik moest wel even wennen natuurlijk en de deelnemers ook aan mij. Het vertrouwen winnen.

Waarom vind je het leuk om hier vrijwilligerswerk te doen?

Het geeft me voldoening om samen met de deelnemers te werken. De sfeer is altijd goed en je weet van te voren nooit wat er precies gaat gebeuren op een dag. Ik ben hier één ochtend in de week en daarnaast help ik bij speciale activiteiten zoals de kerstmarkt bijvoorbeeld.

Kijk ook eens op Ikwilmeedoen.nl voor meer informatie!

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI