‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Ik tel hier echt mee en dat is heel fijn!”

Succesvolle samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers bij Amphia locatie Langendijk afdeling Geriatrie

Geplaatst op 20-12-2016

Wat maakt de samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers succesvol? Wij gingen in gesprek met Ellen Dekkers (8 jaar activiteitentherapeut) en Saskia van der Heiden (bijna een jaar vrijwilliger) van het Amphia locatie Langendijk afdeling Geriatrie. Zij geven je een kijkje in hun manier van samenwerken en tips voor jouw organisatie.

Ellen Dekkers: 8 jaar activiteitentherapeut
Saskia van der Heiden: bijna een jaar vrijwilliger 

Hoe ben je hier terecht gekomen als vrijwilliger?

Saskia: “Ik heb vroeger in verschillende functies in het ziekenhuis gewerkt. De afdeling geriatrie was mijn favoriete afdeling. Helaas werd het werk fysiek te zwaar voor me. Ik heb twee jaar thuis gezeten. Toen ik hoorde dat ze vrijwilligers zochten op ‘mijn’ afdeling wist ik niet hoe snel ik moest reageren, zo blij was ik! Dit is echt mijn afdeling, een geweldige plek, en ik ben dan ook heel blij dat ik hier één keer per week een middag ben om te helpen.” Ellen: “Ik ben heel blij met Saskia. Ze kent de afdeling goed en weet de weg; ze is dan ook zeer waardevol voor onze patiënten en voor ons als professionals.”

Afdeling Geriatrie

Ellen: “Op onze afdeling hebben we veertien bedden voor kwetsbare ouderen die tijdelijk onze medische zorg nodig hebben. Zij zijn hier meestal niet lang, gemiddeld acht tot tien dagen. Dan gaan ze weer naar huis of naar een woonzorgcentrum. Dat betekent dat we hier geen langdurige band kunnen opbouwen met onze patiënten. Daarom is een goede overdracht naar de vrijwilligers erg belangrijk; zij treffen iedere week nieuwe mensen.”  

Ellen vervolgt: “Er werken momenteel drie vrijwilligers op onze afdeling van wie Saskia er één is. Zij komen meestal één middag per week. Het zou ideaal zijn als er iedere middag een vrijwilliger aanwezig is om een gezellige activiteit te doen met onze patiënten, bijvoorbeeld iets met bewegen, muziek, spel of iets creatiefs.” 

Koffiemomentje en warme overdracht

Ellen: “Omdat onze vrijwilligers iedere week weer nieuwe patiënten treffen is een goede overdracht erg belangrijk. We beginnen dan ook als het kan met een kop koffie en een persoonlijk praatje. Dan nemen we samen de nieuwe patiënten door en geef ik aan welke patiënten wat nodig hebben. De één wil graag een spelletje doen, de ander is verdrietig en heeft behoefte aan een luisterend oor en vriendelijke woorden." Saskia: “Een goede overdracht is echt hoofdzaak om mijn werk goed te kunnen doen. Heel soms is Ellen in overleg als ik kom en dan ligt er een briefje in het postvak. Zo weet ik altijd wat ik kan doen en welke patiënt aandacht nodig heeft. Sommigen zijn soms gewoon te ziek om iets mee te doen en die laat ik dan met rust op hun kamer.” 

Het werk van Saskia: echt contact met patiënten

Saskia (stralend): “Mijn werk hier is geweldig! De sfeer is huiselijk en gezellig en ik kan echt iets betekenen voor de mensen die hier zijn. Laatst hebben we de hele middag zitten Rummikuppen met een groepje. Het was echt zó gezellig en de middag vloog voorbij! Wat mijn werk zo leuk en bijzonder maakt? De mensen hier zijn eerlijk; ze zijn wie ze zijn en hun kwetsbaarheid raakt me. Het geeft me een goed gevoel om hier te zijn en van betekenis te zijn. En ik ben thuis even weg en heb straks als ik thuis kom ook weer iets te vertellen. Eén van mijn meest mooie ervaringen hier is dat ik echt contact kon maken met een meneer die erg in zichzelf gekeerd was. Ik bleef contact zoeken met hem en opeens kreeg ik een glimlach terug, dat maakt mijn dag echt helemaal goed! Als vrijwilliger kom ik namelijk niet met de thermometer, een spuit of medicijnen; ik hoef niets van ze.”

Teamwork

Ellen: “We werken op de afdeling geriatrie multidisciplinair en proberen alle lijnen zo kort mogelijk te houden, dat komt de samenwerking ten goede en daardoor kunnen we optimale zorg en aandacht geven aan onze patiënten. Ook Saskia geeft ons dingen terug die ze ziet als ze hier bezig is. Een bepaalde patiënt die erg verdrietig is of verward overkomt, dat is waardevolle informatie voor ons als verplegend personeel." Ellen: “Onze vrijwilligers kunnen vrij zelfstandig hun werk doen; er wordt getracht een goede aansluiting met de beroepskrachten te creëren. Het werk waar wij niet aan toe komen zoals extra aandacht of dat praatje, dat is gelukkig in hele goede handen bij onze vrijwilligers. Dat geeft me een gerust gevoel.”

Tips voor andere organisaties

Saskia: “Geef je vrijwilligers het gevoel dat ze echt belangrijk zijn. Ik tel echt mee hier en dat is heel fijn. Om mijn werk goed te doen is een goede overdracht erg belangrijk. Als ik weet wat ik kan doen dan kan ik ook echt van betekenis zijn voor de mensen. Begin de dag met koffie, een praatje en een warme overdracht.” Ellen: “Zorg voor persoonlijk contact tussen vrijwilligers en alle professionals op de afdeling en zorg dat de lijnen onderling kort zijn. Onze vrijwilligers maken echt onderdeel uit van ons team en daardoor krijgen onze patiënten goede zorg en aandacht en is er een prettige sfeer en samenwerking.”

Onze rol

Breda Actief adviseert op het thema vrijwillige inzet in zorg en welzijn. Dat doen we op verschillende manieren: we geven advies op maat, organiseren workshops en themabijeenkomsten en brengen organisaties met elkaar in contact zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. We bieden ook de training ‘Samenwerking beroepskrachten en vrijwilligers’. Deze kun je aanvragen en wordt op maat gegeven. Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie of neem contact op met  of  of bel: (076) 523 3555.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI