‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Ik vind het gaaf als je dingen voor elkaar kunt krijgen en het leven een beetje mooier kunt maken”

Interview met Jaap Rutten (23)

Geplaatst op 15-09-2017

“Ik vind het gaaf als je dingen voor elkaar kunt krijgen en het leven een beetje mooier kunt maken” zegt Jaap Rutten (23). Jaap studeert Leisure Management aan de NHTV. Hij woont in Prinsenbeek en is al sinds jonge leeftijd als vrijwilliger actief binnen verschillende verenigingen in zijn dorp. Zo zit hij bijvoorbeeld in de Jeugdraad.

De jeugdraad van Prinsenbeek heeft een mooie buitenfitness gerealiseerd voor de jeugd, hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

“Via de begrotingspilot  Prinsenbeek Begroot kregen we de vraag om na te denken over wat de jeugd graag voor voorzieningen in het park zou willen hebben. We hebben die vraag uitgezet bij basisscholen in Prinsenbeek. Daar kwamen antwoorden uit als een speeltuin, een zwembad of een trampolinepark en sportfaciliteiten. Op internet zagen we dat er in de Randstad in veel parken al buitensportfaciliteiten zijn en dat leek ons ook wel iets voor dit park. Dit is nog maar een testpark, maar het echte park wordt begin oktober neergezet. Het is de eerste buitenfitness van Brabant!”

Kregen jullie het ook snel voor elkaar met de gemeente?

“Het was natuurlijk best een administratieve klus. We moesten ons plan uitwerken en indienen. Het viel ook samen met een pilot van de gemeente genaamd: ‘Prinsenbeek begroot’, hierbij kunnen bewoners zelf bepalen wat er nodig is in hun buurt. Al snel merkten we dat ook de bestuurders enthousiast waren over het idee en zo kwamen er verschillende lijntjes bij elkaar. Eigenlijk stonden de neuzen dus al vrij snel dezelfde kant op. Het motiveert enorm als je ziet dat je idee gaat lukken en uitgevoerd wordt.”

Is dat ook een belangrijk deel van wat je aanspreekt aan je inzet voor de verenigingen?

“Zeker. Als je ideeën hebt, dan kun je die wel proberen alleen uit te voeren, maar het slimmer om je aan te sluiten bij een groep en de verbinding te zoeken. Ik vind het gaaf als je dingen voor elkaar kunt krijgen en het leven een beetje mooier kunt maken.”

Jij houdt eigenlijk niet zo van het woord vrijwilligerswerk, klopt dat?

“Ja, haha. Ik zie het niet op die manier. Het zijn allemaal activiteiten die ik gewoon leuk vind om te doen. Ik zie het meer als hobby’s van me. Toen ik jonger was zag ik dat de Jeugdraad allerlei gave feesten organiseerde. Ze zorgden ervoor dat er iets gebeurde. Dat wilde ik ook.”

En zo ben je bij meer verenigingen terecht gekomen.

“Inderdaad. Ik zat als kind bij de scouting en ben toen ik wat ouder werd gevraagd om bij de leiding te komen. In het Dorpsplatform doe ik de communicatie en ik vertegenwoordig de jeugd. En met carnaval zit ik bij de BAK-kletsers en ik jureer de kinderoptocht. In Prinsenbeek is het eigenlijk heel normaal dat je actief bent in verengingen en er samen iets van maakt.”

De Jeugdraad doet dus meer dan alleen feesten organiseren?

“Zomaar een feestje organiseren doen we bijna niet meer, meestal zit er een gedachte achter. Het buiten-fitnesspark is bijvoorbeeld goed om jongeren, maar ook volwassenen aan het bewegen te krijgen en het stimuleert saamhorigheid. Daarnaast organiseren we bijvoorbeeld het jaarlijkse zeskamp bij natuurzwembad De Kuil. Dat doen we expres aan het begin van het seizoen zodat mensen zien dat De Kuil weer open is.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI