‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Ik wil de wereld een klein beetje mooier maken op mijn manier”

Marlinde organiseert samen met anderen 'Kerstverlichting'

Geplaatst op 07-12-2016

Marlinde wil meditatie in een groep stimuleren en organiseert daarom maandelijks Parkverlichting in Breda. In de decembermaand organiseert ze een speciale kersteditie: Kerstverlichting. Wij vroegen haar hoe het is om voor zo’n bijzonder initiatief vrijwilligster te zijn.

Marlinde, op 27 december organiseer jij samen met verschillende mensen Kerstverlichting in Breda. Wat houdt dat in?

“Kerstverlichting is een meditatieavond in het Valkenbergpark. Ik heb het vorig jaar samen met Tijn Touber van Stadsverlichting opgezet. Stadsverlichting is een initiatief waarbij elke maand 900 huishoudens in Nederland hun woonkamer openstellen voor mensen die tegelijkertijd willen mediteren. Vorig jaar werd de vluchtelingencrisis steeds zichtbaarder en er heerste angst onder mensen door de aanslagen in Parijs. Ik dacht: het zou mooi zijn als we een collectieve meditatie kunnen houden waaraan iedereen deel kan nemen. Om een keer een ander geluid te laten horen dan alle protesten tegen de vluchtelingenstroom, tegen asielzoekers. Het geluid van de stilte.”

Mooi bedacht! Hoe kreeg je het van de grond?

“Ik heb Tijn Touber benaderd en hij was enthousiast. Hij zou het idee van Kerstverlichting in Amsterdam uitvoeren en ik samen met Lenneke en Ronald hier in Breda. Via de Facebookpagina van Tijn is het ook door andere steden en dorpen in Nederland opgepikt. Het is heel organisch ontstaan. We hebben posters laten maken in verschillende talen, zodat we ook vluchtelingen zouden bereiken.”

Hoe verliep de avond zelf?

“We begonnen de avond met een binnenkring van mensen die bij kaarslicht in het park zaten. Langzaam kwamen er steeds meer mensen om de kring heen zitten tot er wel 250 mensen aanwezig waren. Iedereen was welkom en ook voorbijgangers sloten spontaan aan. Het was fantastisch om te merken dat er zoveel mensen naartoe kwamen. We begonnen de meditatie met muziek. Daarna ging de muziek uit en begon de stilte. Tijdens die stilte voelde ik verbinding met de mensen om me heen. Ik kreeg ook het gevoel dat er bij de mensen behoefte was aan dat contact met anderen. Na een half uur ging de muziek weer aan en was de meditatie voorbij.”

Is het anders om gelijktijdig met anderen te mediteren?

“Als ik alleen mediteer, dan voel ik dat de dagelijkse beslommeringen wegvallen, dat ik kan ontspannen. Wanneer ik dat met een groep doe, dan ervaar ik die rust in de hele ruimte om me heen. Er zijn onderzoeken gedaan onder andere in Philadelphia waaruit blijkt dat collectief mediteren een positief effect heeft op de maatschappij. Er was minder onrust in de stad tijdens de avonden dat er werd gemediteerd met een grote groep mensen. Het klinkt misschien gek maar je voelt daadwerkelijk een andere sfeer of energie. Denk maar eens aan een groot concert of een voetbalwedstrijd, daar kun je ook een bepaalde sfeer voelen. Die kan fijn zijn of juist opruiend. Als je met een grote groep mensen mediteert voel je dat alles om je heen heel rustig wordt. Dat is een bijzondere ervaring.“

Jij en de andere vrijwilligers organiseren niet alleen Kerstverlichting, maar ook Parkverlichting, toch?

“Dat klopt. We organiseren nu iedere maand Parkverlichting. Dit initiatief is aan het begin van de zomer spontaan ontstaan met Han, Peter, Lenneke en Ronald. De eerste keer zijn we begonnen in het bos, vervolgens in het Valkenbergpark. Het beviel deze zomer zo goed, dat we zelfs in de wintermaanden doorgaan. De ene keer komen er twintig mensen op af en de andere keer vijftig tot honderd. Elke keer is het weer anders”

Is het veel werk om je vrijwillig hiervoor in te zetten?

“Dat valt mee. Ik houd me bezig met nieuwsbrieven en Facebook om te zorgen dat er wat publiciteit is.”

Wat is de voldoening die je krijgt van vrijwilligerswerk?

“Ik wil de wereld een klein beetje mooier maken op mijn manier.”

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI