‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

“Ik wil een inkijkje geven in wat je als dakloze doet op een dag.

Een dagje dakloos met Ad

Geplaatst op 30-01-2015

“Ik maak deze jongeren van middelbare school Mencia de Mendoza Lyceum bekend met het leven van daklozen. Zelf ben ik 15 jaar dakloos geweest. Nu begeleid ik als vrijwilliger in de Straatraad wandelingen door Breda. We nemen samen met een hoofdgids de mensen mee langs plekken die belangrijk zijn in het leven van een dakloze.”

Wat is de Straatraad precies?

“Het is een raad die is opgericht in het Annahuis, dat is dit inloophuis, waar we nu de wandeling starten. Ik kwam hier drie jaar geleden toen ik nog dakloos was regelmatig. Het Annahuis was toen net bezig met het oprichten van de straatraad. Ik heb me daarbij aangesloten. We vergaderen iedere woensdag over wat belangrijke zaken zijn voor de daklozen in Breda en dan proberen we daar ook iets aan te doen.”

Welke plekken laat je zien tijdens de wandeling?

“’t IJ, dat is de dag- en nachtopvang. Je wordt daar naartoe gestuurd als je geen huis meer hebt. Daar heb je ook gebruiksruimtes van Kentron. Verder gaan we door de stad, langs het Stadskantoor en de bibliotheek. Dat zijn voor daklozen goede plekken, omdat iedereen er naar binnen mag. Veel van de mensen die we rondleiden zijn ook nieuwsgierig waar daklozen slapen, maar we laten niet alle plekken zien. Er zijn goede plekken in de stad om te slapen, maar als die bekend worden, dan komen er ook verkeerde mensen op af. In het centrum worden daklozen vaak weggejaagd. Vaak zijn de bossen en de parken betere plekken om de nacht door te brengen.”

Wat wil je de mensen bijbrengen met de wandeling?

“Ik wil een inkijkje geven in wat je als dakloze doet op een dag. Waar je allemaal mee te maken krijgt. Mensen hebben vaak vooroordelen. Ze denken dat daklozen enge, dronken, gekke mensen zijn. Dat snap ik ook best. Maar ik hoop ook dat ze inzien dat iedereen in die situatie terecht kan komen. Vaak zijn de jongeren die we rondleiden heel beschermd opgevoed, alles wat ze nodig hebben is aanwezig. Ik vertelde laatst aan een groep van het gymnasium in Oosterhout dat ik zelf ook gymnasium heb gedaan. Ze waren erg verbaasd, ik hoorde ze zeggen: Hoe kan dat nou?”

Hoe ben jij dakloos geraakt?

“Ik had financiële problemen en problemen met mijn vriendin. Toen ben ik het huis uit gezet. In het begin sliep ik af en toe bij vrienden, maar uiteindelijk ben ik met een tentje in het bos gaan slapen. Ik kon ook naar ‘t IJ, maar dat vond ik geen fijne plek. De dealers staan daar aan de poort. Ik had daar wel een locker met wat spulletjes. Mijn alcoholverslaving was zo erg dat ik om 8.00 uur ’s morgens al mijn eerste biertje dronk. Nog steeds ben ik verslaafd, maar ik probeer gecontroleerd te drinken.”

Met de wandelingen laat je jongeren zien dat dakloos worden iedereen zou kunnen gebeuren. Wat zou je ze adviseren om dat te voorkomen?

“Dat je met mensen praat als je problemen hebt. Met mensen van school of met je vrienden. Ga niet met foute jongens om en misschien ook: gebruik geen drugs of zo.”

Nu heb je, sinds een jaar, weer een huis.

“Ja, ik zit in een nieuw project: Housing First. Vroeger gingen ze er altijd vanuit dat je eerst je schulden en andere problemen moest oplossen voor je voor een huis in aanmerking kon komen. In dit project begeleiden ze je met een bepaalde regeling. Je moet er wel voor geselecteerd worden, maar dan kun je in aanmerking komen voor een woning en een bijstandsuitkering. In de financiën word ik begeleid en ik betaal nu ook iedere maand een deel van mijn schuld af.

Was het gek om na 15 jaar weer in een huis te wonen?

“Dat went snel hoor.”

Vrijwilligers zoals jij zijn wel belangrijk voor het Annahuis.

“Ja, heel belangrijk. Er werken hier een paar mensen in dienst. Maar daar red je het niet mee. Als je iets wil organiseren heb je toch meer mensen nodig. Ik schat in dat ongeveer één op de drie daklozen die hier komen ook vrijwilligerswerk doet.”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI