‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Ineke brengt leven in de Mariakerk voor Pasen

Geplaatst op 01-04-2015

“Ik maak in de weken voor Pasen een liturgische bloemschikking in de kerk. Het zand wat hier ligt was het eerste dat ik heb geplaatst. Het stelt de woestijn voor, de verdorring in de wereld."

Wat maak je nog meer?

"De zondag daarna heb ik de kaars erbij geplaatst, die had te maken met de lezing van die zondag en die staat voor het licht van Jezus. Daarna is het brood erbij gekomen. Dat is het symbool voor Jezus die zichzelf heeft gegeven. De bloesemtak is voor de zondag van de vreugde en afgelopen zondag is het kruis erbij gekomen. Dat staat voor de dood van Jezus. De takken staan in het water, dus hopelijk komt het nog tot bloei en dat staat dan ook voor het leven. Tot slot komt er nog aarde overheen met tuinkers en het is de bedoeling dat ook die tuinkers met Pasen tot leven komt. Ik doe het allemaal samen met een collega-vrijwilliger, zij helpt mij altijd met de bloemenversiering en zij verzorgt de boeketten. Zij helpt ook met Pasen met het aankleden van de kerk.”

Heb je altijd al een liefde voor bloemen gehad?

“Ik heb liefde voor bloemen, de natuur en alles wat levend is. Mijn broer is bloemist en ik hielp hem vroeger wel eens in zijn winkel. Het creatieve zit er bij ons wel in. Ik schilder, ets en boetseer. Onze lieve heer heeft me veel talenten gegeven en dat ik die hier mag toepassen vind ik geweldig. Ik ben hiermee begonnen in de Fatimakerk. De pastoor heeft me toen gevraagd om een cursus liturgisch bloemschikken te volgen. Dat was heel inspirerend.”

Wat vind je mooi aan het vrijwilligerswerk?

“Het is een hechte groep mensen die hier werken. Je bent betrokken bij elkaar en luistert naar elkaars lief en leed. Het dienstbaar zijn voor mensen vind ik mooi. Ik heb 27 jaar in de zorg gezeten en altijd vrijwilligerswerk ernaast gedaan. Ik werk nu ook vrijwillig als mantelzorger. Wat is er nu fijner dan mensen mee naar buiten te nemen die dat zelf niet meer kunnen en samen even een boodschapje te doen? Mensen zeggen weleens: denk ook aan jezelf, maar ik denk ook aan mezelf als ik hier heerlijk bezig ben. Ik vind het echt geweldig en hoop dat ik heel lang de gezondheid krijg om het te mogen doen.”

Waarom zouden meer mensen vrijwilligerswerk moeten doen?

“Er zijn zoveel mensen werkeloos of met de vut en dan is het zo leuk om contact met mensen te hebben en te voelen dat je elkaar draagt. Dat je ergens bijhoort. Ik ben zelf acht jaar alleen geweest en ik was heel blij dat ik kon helpen in de Fatimakerk. Daar kon ik al mijn energie in kwijt en ik had er contact met mensen die me door een moeilijke tijd hielpen. Zo direct gaan we ook weer met de vrijwilligers aan de keukentafel in de pastorie. Dan deel je leuke dingen met elkaar of je schrijft een kaartje aan iemand die het moeilijk heeft gehad. Daar krijgen we dan weer zulke mooie reacties op. De wereld lijkt soms alleen maar slecht en nodigt niet uit om blij en gelukkig te zijn, maar als je met elkaar iets kunt opbouwen is dat geweldig. En iedereen kan wel iets doen.”

 

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via   .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI