‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Jacqueline kijkt naar zichzelf

“Ik vind dat je moet doen wat je kan om anderen te helpen.”

Geplaatst op 28-03-2017

Als jong meisje las Jacqueline deze zin: ‘Verbeter de wereld, begint bij jezelf.’ Het werd voor haar een levensmotto. Ze is lid van de raad van toezicht van Breda Actief en zet zich graag in voor organisaties die iets toevoegen aan de maatschappij.

Jacqueline, jij bent lid van de raad van toezicht van Breda Actief. Wat houdt dat in?

“De raad van toezicht houdt toezicht op het bestuur. We vergaderen zo’n zes keer per jaar en kijken dan mee of alles volgens de regels verloopt. Of de beslissingen die gemaakt worden wel in het belang van de organisatie zijn. Zelf heb ik een marketingcommunicatie achtergrond en daarom denk ik ook graag mee over hoe Breda Actief zich laat zien, zowel bij het publiek, als op het Stadskantoor, als bij alle andere organisaties in het sociale domein.” 

Hoe doe je dat?
“In het begin was ik zo onder de indruk van alles wat Breda Actief doet, dat het me duizelde. Waar kan ik nog iets toevoegen? Maar juist door naar de hoofdlijnen te kijken, kan ik een klankbord zijn. Ik zet een stapje terug en vraag waarom iets op een bepaalde manier gedaan wordt. Ik stel vragen bij wat ik niet duidelijk vind en kijk of de organisatie scherp blijft op de gestelde doelen.” 

Het is een vrijwillige functie. Maar je hebt ook nog je werk en een gezin. Waarom vind je het belangrijk om ook vrijwillig actief te zijn?
“Ik was altijd al een idealist. Als ik terugdenk, begon dat al toen ik net kon lezen. Op het klooster aan de Generaal Maczekstraat stond toen heel groot gespoten: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Ik las dat en die zin is me zó bij gebleven. Ik vind het belangrijk dat je naar jezelf kijkt en doet wat je kan om anderen te helpen. En niet denkt: een ander zal het wel doen.” 

Je bent jarenlang directeur geweest van een reclamebureau in Breda. Hoe kon je daar je idealisme kwijt?
“Wij verzorgden grote campagnes voor bekende bedrijven als Unilever en KPN, maar de laatste jaren merkte ik dat mijn hart sneller ging kloppen als we werkten voor non-profit organisaties zoals Cordaid Memisa en de Postcode Loterij; die echt iets bijdragen aan de maatschappij. Ik ben me toen meer gaan inzetten voor dit soort organisaties, ook vrijwillig. Omdat ik de verantwoordelijkheid had voor alle mensen die bij mijn reclamebureau werkte, kon ik natuurlijk niet altijd kiezen welke opdrachten ik wel en niet aannam. Vorig jaar besloot ik het bedrijf te verkopen. Nu werk ik als zelfstandige en richt ik me alleen op mensen en bedrijven die iets willen toevoegen aan de wereld. Daar voel ik me heel goed bij.” 

Ben je trots op Breda Actief?
“Zeker! Al voordat ik solliciteerde als lid van de raad van toezicht viel het me al op wat een enorme stap Breda Actief had gemaakt in zichtbaarheid. Een knappe prestatie, want leg maar eens uit wat ze doen. Ze stimuleren sport en vrijwillige inzet zodat mensen in Breda lekkerder in hun vel zitten. Sporten is voor veel mensen iets vanzelfsprekends en bij vrijwillige inzet denken veel mensen nog aan het koffie inschenken bij ouderen. Toch hebben ze nu heel goed laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Breda Actief zet zich in voor iedere Bredanaar en ondersteunt daarnaast verenigingen en organisaties op het gebied van vrijwillige inzet of sport, zodat die niet allemaal het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Ik vind het belangrijk dat ze zichzelf ook op die manier laten zien, daar probeer ik bij te helpen en dat lukt de laatste jaren ook heel goed.” 

Wil je ook doen wat je kan om anderen te helpen? Kijk dan eens op nlvoorelkaar.nl. Dit is de online marktplaats voor vrijwillige inzet van Breda Actief.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI