‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

‘Kinderen bloeien op bij de vereniging’

‘Sportthema’ enthousiast ontvangen door leerlingen Breda College

Geplaatst op 07-07-2016

Sporten is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor sommige leerlingen uit het Speciaal Onderwijs is het uit een uitdaging om een sport te vinden die bij hen past. Voetbal is daarbij bijvoorbeeld soms een brug te ver. Toch zijn er veel mogelijkheden. Dat ondervinden 30 leerlingen van het Breda College. Tijdens schooltijd wordt afgereisd naar een sportvereniging of een trainer van een sportvereniging komt naar school. Dit zogeheten ‘sportthema’, dat tussen de mei en zomervakantie centraal staat, zorgt ervoor dat kinderen zelf ervaren wat er mogelijk is met hun beperking. Er wordt meteen een link gelegd met een vereniging in de buurt. In samenwerking met Breda Actief en verschillende sportclubs komt iedere week een nieuwe sport aan bod.

Drempelverlagend

Annelies van der Linden, sportcoach van Breda Actief, werkt op de school met de leerlingen: “Kinderen vinden het in het begin best spannend om bij een sportclub te gaan kijken. Doordat de vertrouwde gezichten van de eigen leerkrachten en sportcoach er ook bij zijn wordt de drempel al een stuk lager. Zodra de leerlingen aan het sporten zijn is de spanning verdwenen en hebben ze plezier. Het is uiteindelijk de bedoeling dat ze een passende sport vinden en doorgaan bij de vereniging. Dat deze aanpak ook daadwerkelijk een succes is blijkt uit het project Special Heroes dat ik inmiddels vijf jaar draai bij Breda Actief. In totaal zijn door dit project147 leerlingen lid geworden bij een vereniging. Als je ziet hoe de kinderen opbloeien bij een vereniging met passende trainers en ‘teamgenoten’ is dat echt fantastisch.”

Verschillende sporten

Tijdens het sportthema passeerden al verschillende sporten de revue: fitness, scouting, kegelen, rugby, karate en dansen. Deze week maakten de leerlingen kennis met paardrijden. Dat de kinderen en leerkrachten duidelijk onder de indruk zijn van de sportmogelijkheden, blijkt wel uit verschillende reacties: "Ik heb heel de nacht niet geslapen, omdat ik er zoveel zin in had" vertelde een van de leerlingen. En: “Het is leuk om te zien dat de leerlingen meer verschillende sporten kunnen doen dan wij soms denken. Je ziet ze ook echt met veel plezier aan de slag gaan.” Aldus een van de leerkrachten.

Samenwerking sportverenigingen

Tijdens het ‘Sportthema’ hebben verschillende verenigingen meegewerkt; Stichting BAS, Kegelclub ‘Alle Negen’, Scouting De Murk Jansen Groep, Bredase Rugby Club, Manege de Roosberg en Het Bonte Perdje. Door deze sportaanbieders te koppelen aan het project konden de leerlingen ook daadwerkelijk op locatie een kijkje nemen. Dat biedt dan meteen weer een mooie kans voor de vereniging om nieuwe leden te werven.

Meer weten?

Heb jij als vereniging aanbod of wil jij aanbod creëren voor mensen met een beperking? Neem dan contact met ons op. Wil jij weten wat voor sportmogelijkheden er voor jou zijn? Neem dan eens een kijkje op de pagina van het Sportloket of mail ons via  of 076-5233555.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI