‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Leerlingen en organisaties enthousiast over 4e MAS Ontmoeting

Geplaatst op 26-09-2014

Ruim achthonderd leerlingen van zes verschillende middelbare scholen in Breda oriënteerden zich op donderdag 25 september op een maatschappelijke stage bij een vrijwilligersorganisatie. Dat gebeurde tijdens de zogenaamde MAS Ontmoeting bij Podium Bloos. Breda Actief organiseerde deze ontmoeting voor de vierde keer in opdracht van Gemeente Breda. Nieuw bij deze vierde editie was de ronde Match ´n Catch waar eerstejaars studenten van de NHTV aan mee konden doen om hun netwerk te vergroten. Cabaretier Leon van der Zanden verruilde de theaterplanken om de scholieren en studenten warm te maken en zich open te stellen om met wildvreemden in gesprek te gaan.

Leon van der Zanden enthousiasmeert scholieren en studenten

Leon van der Zanden: “Normaal ben ik op tournee met mijn theatershow, maar omdat dit voor een goed doel is, heb ik ja gezegd tegen dit verzoek van Breda Actief. Ik weet zelf hoeveel een stage voor je kan betekenen. Toen ik een jaar of zestien was, liep ik stage bij Unicef. Ik ging zelfs voor Unicef naar Afrika. Pas later, dertig+, besefte ik hoe bijzonder dat was en hoeveel dat heeft betekend in mijn leven. Daarom wil ik eraan bijdragen dat jongeren een dergelijke levenservaring kunnen opdoen.”

Maatschappelijke stage

De MAS Ontmoeting helpt leerlingen om een leuke stageplek te vinden. Leerlingen uit het voortgezet onderwijs kunnen zich 30 uur vrijwillig in te zetten via een maatschappelijke stage. Ze zijn dat sinds dit schooljaar niet meer verplicht. Scholen voor het voortgezet onderwijs bepalen zelf hoe ze dit invullen. Mieke Pieters, als coördinator maatschappelijke stage werkzaam bij Scholengemeenschap Markenhage, vertelt over het belang van een maatschappelijke stage. “De waarde is immens. Leerlingen krijgen een veel breder beeld van de maatschappij; voor velen is het een openbaring. Het is een vorm van buitenschools leren waar geen theorieles tegenop kan. De manier waarop Breda Actief partijen bij elkaar brengt, krijgen wij als school niet op deze manier voor elkaar. Vandaar dat ik hoop dat de maatschappelijke stages in deze vorm blijven bestaan.”

MAS Ontmoeting

De leerlingen hebben vooraf de opdracht gekregen om tijdens MAS Breda met vier organisaties te praten. Twee organisaties waar ze met hun hart voor kiezen en één waar ze zelf niet zo snel aan zouden denken. De vierde organisatie wordt bepaald door het toeval. De 36 deelnemende organisaties staan in Podium Bloos per thema bij elkaar: zorg en gezondheid, kunst en cultuur, sport en recreatie, welzijn en onderwijs, goede doelen en belangenbehartiging, en natuur en milieu.
“Amarant doet al van begin af aan mee aan de MAS Ontmoetingen” vertelt vrijwilligerscoördinator Marie-Louise Luycks. “We vinden het belangrijk dat jongeren op deze manier in contact komen met mensen met een beperking.

Janouk Heidema, Havo-4 leerling van het Orion Lyceum, heeft net aan tafel gezeten bij Stichting Wij: “Ik wilde mijn stage doorbrengen op een zorgboerderij, maar mensen met autisme ondersteunen vind ik zeker ook een optie.” Charles, mavo-3 leerling van De Nassau, komt enthousiast naar buiten na een gesprek met Popcorner: “Ik had nog geen stage en nu heb ik zomaar twee dingen die ik echt leuk vind: Unicef en Popcorner. Die uitleg over TedEx vond ik trouwens super interessant.” Ook drie vrienden - Jan, Luca en Sander van het Michaelcollege - schuiven bij Popcorner aan voor informatie en reageren geïnteresseerd op de uitleg, die overigens wordt gegeven door een derdejaars studente van de opleiding sociaal cultureel werk.

VV Boeimeer trekt aandacht van leerlingen die zelf lid zijn van deze voetbalclub, maar niet wisten dat ze ervaringen zouden kunnen opdoen als assistent trainer van een jeugdteam of als jeugdscheidsrechter. In de NHTV ronde hoopt de voetbalclub interesse te wekken bij studenten om mee te helpen bij het organiseren van een voetbaltoernooi voor mensen met autisme. “We willen onze trainingen voor mensen met autisme op hun verzoek gaan uitbreiden en daar hebben we hulp bij nodig” zegt Jos Verdonschot, voorzitter van de vereniging. Kim, NHTV-studente, is in elk geval enthousiast over de mogelijkheden die ze via deze middag bij elkaar ziet. “Ik kwam specifiek voor één organisatie, maar raakte toevallig in gesprek met Surplus Zorg. Wie weet, volgt daar nog iets uit."

Geslaagde ontmoetingen

We kijken terug op een middag waar jongeren, studenten en organisaties met elkaar in gesprek raakten; iets wat zonder de georganiseerde ontmoeting een stuk minder voor de hand had gelegen.

Foto's en Video

Ben je benieuwd naar de foto's? Hier vind je de foto's van de MAS Ontmoeting en hier vind je de foto's van de Match 'n Catch. Ook hebben studenten van de NHTV een filmpje gemaakt van de Match 'n Catch. Klik hier voor het filmpje.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI