‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Lets’s Help Day! met het Orion Lyceum

Geplaatst op 11-12-2014

"We hebben echt iets voor Breda betekend vandaag!" – Stein, leerling van het Orion, na de hulp bij de Voedselbank samen met Rode Kruis de Baronie. Afgelopen dinsdag maakten 44 leerlingen van het Orion Lyceum kennis met vrijwilligerswerk. Het doel was om maatschappelijke organisaties een handje te helpen. Daarmee ontdekten de leerlingen zichzelf en een stukje van de maatschappij! In groepjes gingen zij aan de slag met de verschillende organisaties: Theaterwerkplaats Tiuri, Jong@Breda, Rode Kruis de Baronie, De Popcorner, Elisabeth Vuchterhage, de Voedselbank Breda en Grote Broer & Grote Zus.

Bijzonder
De dag doorbrengen met de spelers van Tiuri was bijzonder voor de leerlingen. Samen dansen en theater maken zonder dat de lichamelijke en verstandelijke beperkingen van de spelers centraal staan. “Natuurlijk valt het op dat ze anders zijn, maar dat betekent niet dat we vreemd tegen ze moeten gaan doen. We zijn allemaal anders.” aldus een leerlinge.

Bij Grote Broers en Zussen in de Hoge Vucht volgden de leerlingen een gevuld programma onder leiding van Grote Zus Rachida Gallad. Door verschillende spelvormen leerden ze dat vertrouwen essentieel is voor goede samenwerking. Vervolgens gingen ze de wijk in waarbij ze de verschillende activiteiten van de Grote Broers en Zussen leerden kennen. Aan het eind van de middag bouwden ze een ruimte bij buurthuis ONS om tot kickboksruimte.  Met Grote Broer Mustafa als trainer werd er gezwoegd, gezweet en gelachen. Zo ervoeren de leerlingen zelf dat sport voor concentratie, discipline en verbroedering kan zorgen.

Dichtbij
Een andere groep trotseerde het druilerige weer en ging de straat op met Rode Kruis de Baronie voor de Voedselbank. Ze zamelden boodschappen in en flyerden voor meer bekendheid. “Ik wist eigenlijk niet dat het Rode Kruis ook zo dichtbij allerlei dingen doet. Je ziet op TV alleen armoede uit verre landen,” zei een van de leerlingen na afloop.

Bij de Popcorner konden de leerlingen heel praktisch aan de slag. De nieuwe ruimte kon een opknapbeurt gebruiken en samen met beheerder Ad en vrijwilliger William staken ze de handen uit de mouwen. Muren werden voorgestreken, luidsprekerhoezen geverfd en de Popcorner getransformeerd. “Ze zijn nog jong en hebben waarschijnlijk nog nooit geklust, maar we konden deze hulp echt goed gebruiken! Ze zijn dan ook van harte welkom op de opening!” zei een erg blije Ad.

Samen
Met de kerst voor de deur mochten de leerlingen bij Elisabeth Vuchterhage alles in de kerstsfeer versieren. Fonkelende kerstbomen en prachtige kerststukjes waren het resultaat aan het einde van de dag. Dit deden ze natuurlijk samen met de bewoners en begeleiders waardoor er mooie gesprekken ontstonden.

Naast deze groepen was er ook een groep aan de slag met Jong@Breda. Bij Social Work Breda kregen ze uitleg van Maaike Crijns over wat jongeren voor elkaar kunnen doen. Dat de groep wat druk en af en toe kritisch was vond ze juist niet erg. “Hier mogen ze juist gewoon zeggen wat ze denken, als ze elkaar maar laten uitpraten. Dadelijk als ze aan de slag gaan met de website, hoop ik dat ze ook zo kritisch zijn!” aldus Maaike. Naast feedback op de website maakten de leerlingen samen met Alex en Maaike ook nog een gastles over social media voor brugklassers!

Waardevol
De dag is georganiseerd door Breda Actief samen met Orion Lyceum. We kijken samen terug op een geslaagde dag. “De leerlingen, de begeleidende ouders en de organisaties waren allemaal tevreden met deze actie. Het lijkt ons erg waardevol om dit volgend jaar weer te doen!”, concludeerde Patricia van Orion Lyceum enthousiast.

Wil je meer zien? Bekijk dan het fotoalbum op de facebookpagina van Breda Actief.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI