‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Mag een vrijwilliger een vergoeding ontvangen en hoeveel mag dat zijn?

'Regelhulp vrijwilligers' voor sportorganisaties en non-profitorganisaties

Geplaatst op 08-11-2016

De regeling Vrijwilligersvergoeding zorgt bij veel vrijwilligers en organisaties voor hoofdbrekens. Mag een vrijwilliger een vergoeding ontvangen en hoeveel mag dat zijn? Wat moet de vrijwilliger of de organisatie doen wanneer een vrijwilliger te veel ontvangen heeft? De Belastingdienst heeft op haar site een regelhulp geplaatst die organisaties en vrijwilligers kunnen gebruiken om antwoorden te krijgen op de vragen over de vrijwilligersvergoeding.

Zijn er in jouw organisatie vrijwilligers actief? En geef je hem of haar daar iets voor, bijvoorbeeld geld of een tegemoetkoming in natura? Dan valt de vrijwilliger misschien onder de vrijwilligersregeling. De 'Regelhulp vrijwilligers' geef je hiervan een indicatie. Hier vind je een totaaloverzicht van voorwaarden waar de vrijwilligersregeling aan moet voldoen en waar een regeling uit kan bestaan. Als de vrijwilligersregeling van toepassing is, hoef je geen loonheffingen in te houden en te betalen.

Voor wie is de Regelhulp bedoeld?

De Regelhulp is bedoeld voor commerciële organisaties en non-profitorganisaties in de sport en voor non-profitorganisaties in het algemeen. Dus bijvoorbeeld sportclubs, sportorganisaties (zoals de KNVB) of ANBI's. Vrijwilligers en andere medewerkers die voor jouw organisatie activiteiten verrichten, krijgen daarvoor misschien een financiële vergoeding of een tegemoetkoming in natura. Denk aan bestuursleden, trainers of kantinemedewerkers. Maar ook aan sporters die je een vergoeding geeft om voor jouw club uit te komen.

Tegemoetkomingen in natura zijn bijvoorbeeld een maaltijd, een cadeaubon, kleding of een cursus. Financiële vergoedingen zijn bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen of andere kostenvergoedingen. Let op! Ook eventuele vergoedingen van sponsoren moeten meegeteld worden bij jouw eigen bijdrage. Als jouw medewerker onder de vrijwilligersregeling valt, hoeft je geen loonheffingen in te houden op de financiële vergoedingen of tegemoetkomingen in natura. 

De Regelhulp helpt je op weg

Hier vind je de Regelhulp. Beantwoord per vrijwilliger een aantal vragen. Als je alle vragen hebt beantwoord, krijg je een indicatie of de vrijwilligersregeling van toepassing is. Neem bij twijfel altijd even contact op met de BelastingTelefoon: 0800 - 0543 (gratis).

Bron: belastingdienst.nl

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI