‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

'Mama, die ken ik!'

Patrick de Klerk over sporten op school en in de wijk

Geplaatst op 20-06-2017

Sportcoaches zijn bevlogen, passievolle professionals. Patrick de Klerk is een van hen. Hij werkt vanuit Breda Actief in het gebied Noordwest. Hoe kijkt hij aan tegen het beweegonderwijs en de rol van sportcoach op school, in de wijk en in samenwerking met de vereniging? Daarvoor laten we hem graag zelf aan het woord.

De Avondvierdaagse als voorbeeld

"Elk jaar wordt er door veel kinderen de jaarlijkse Avondvierdaagse gelopen in Nederland en dus ook in Breda. Kinderen zijn vier dagen op de been om zo’n 5 kilometer te wandelen, slenteren of zelfs rennen. Massaal doen ouders / verzorgers en opa’s en oma’s ook mee. Omdat ze het zelf leuk vinden. Of omdat hun eigen kind nog te klein is om alleen te lopen. Een aantal sportcoaches en verschillende stagiaires zijn dit jaar weer gevraagd om mee te helpen met de organisatie. Een van de taken is het uitdelen van allerlei (liefst gezonde) versnaperingen. Kinderen lopen langs en wij delen appels uit! Bijna alle kinderen herkennen ons. Ze groeten ons. En pakken de lekkere appel aan. Het leukste komt daarna. Tijdens het verder wandelen vertelt het kind trots tegen zijn ouder, verzorger of opa of oma: 'Deze meneer of mevrouw geeft altijd gymles bij ons op school!' Een enkeling vertelt erbij dat diezelfde gymleraar ook nog heel goed kan voetballen…"

Dit maakt een sportcoach trots: het herkend worden door kinderen

"We willen graag meerwaarde creëren in en rondom een school op het gebied van bewegen. We helpen scholen. We adviseren scholen en voeren sport- en beweegmomenten uit voor en op de scholen. De sportcoaches uit Breda zijn de verbindende factor tussen het primair onderwijs, de buurt en zelfs de sportvereniging. Daarnaast zijn de meeste sportcoaches ook nog erg nauw betrokken met de kinderopvangorganisaties."

Kwalitatief goed sport- en beweegaanbod

"Een sportcoach wil en kan kwaliteit neerzetten op het gebied van sport en bewegen. Gaat de jaarlijkse sportdag zonder een sportcoach niet door dan? Vast wel. Maar samen met de sportcoach kan er gedacht worden aan een vernieuwing in sporten en spellen. Aan samenwerking met verenigingen om kinderen kennis te laten maken met allerlei sporten. Een sportcoach kan meedenken over intensiteit. En een sportcoach heeft tal van ideeën om bijvoorbeeld wachtrijtjes voor het balgooien minder te lang te maken."

"‘Vroeger’ was een gymleraar vaak alleen actief in de gymzaal, tussen de vier muren. Een sportcoach kan zich nu breder inzetten voor een school. Sportief leren rekenen? Hier heeft een sportcoach tal van mogelijkheden voor. Sportief omgaan met taal en rekenen op het sportveldje in de wijk? Ook hier is een sportcoach van Breda Actief mee bekend.Voor de sportcoach is het belangrijk om nauw betrokken te zijn en blijven bij de richting en wensen van de school. Het is fijn als er bij het woordje 'bewegen' of 'sporten' altijd direct een link wordt gelegd met de sportcoach. Is de school bijvoorbeeld bezig met de inrichting van een nieuw schoolplein of een sporttoernooi op het schoolkamp? Laat de sportcoach meedenken. Dagelijks is de sportcoach bezig met het organiseren van goed bewegingsonderwijs. Dit draagt indirect bij een goede en gezonde leefstijl voor kinderen."

Voorstander van al die beweegmomenten

"En dan nog even terug naar die Avondvierdaagse eind mei. Natuurlijk krijgen alle ouders ook een appel tijdens het wandelen. En als je aan sommige ouders vertelt dat er chocolade in het midden van de appel zit beginnen ze te lachen. De Avondvierdaagse is leuk, sportief en voor iedereen. En vooral gezellig. Is het een idee om dit elk seizoen van het jaar te doen? Een Herft4daagse. Een Wintersneeuw-tocht? Een Lente-wandeltocht? Een Zomertour? Ik ben als sportcoach graag voor al die beweegmomenten!"

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI