Communicatie
Communicatie draait om de manier waarop de sportclub communiceert naar belanghebbenden zoals leden, vrijwilligers, partners, anders clubs en gemeente. Voor je communicatie is het belangrijk om;
- Weten met wie je op welke manier wilt communiceren, hoe vaak en waarover;
- Welke kanalen je voor iedere doelgroep gebruikt;
- Wie verantwoordelijk is voor welk communicatiemiddel en bericht.
Doel en doelgroep
Communiceren doe je om iemand te bereiken. Waarom je dat wilt, dat is je communicatiedoel. En bij het bepalen van je communicatiedoel stel je ook de vraag tot welke actie het bij de doelgroep moet leiden. Dat klinkt eenvoudig, maar is soms best lastig.
Bij veel clubs gaat het bij communicatie bijvoorbeeld om het werven en behouden van leden, vrijwilligers en/of sponsoren. Je doet er goed aan duidelijk te benoemen wat je wilt bewerkstelligen en waarom dat zo is. Dus niet alleen: ‘We willen dat er meer mensen naar onze club komen.' Maar dan ook: 'Waarom willen we dat er meer mensen komen? We willen meer leden.’
Doelgroep
Naast het bepalen van je communicatiedoelen is het goed om vast te stellen wie je wilt bereiken. Als je weet wie je doelgroep is, is het tijd om te bepalen welke communicatiemiddelen daar het best bij passen. Immers, om de ouders van jeugdleden te bereiken moet je andere wegen bewandelen dan bij de gemeente of sponsoren.
Zeker op het digitale vlak zijn er in de laatste twintig jaar veel communicatiemiddelen bij gekomen. Dat biedt veel mogelijkheden, maar maakt het soms lastig om overzicht te houden. Zowel bij het bepalen van de verschillende doelgroepen die je wil bereiken als je communicatiedoelen, is het daarom handig om een matrix te gebruiken. Zet je doelgroepen en communicatiedoelen op een rij en geef per communicatiemiddel aan of het bijdraagt aan je doel. Zo krijg je inzicht in je huidige situatie en weet je ook waar je aan kunt werken.