‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

MAS gaat door in Breda!

Maatschappelijke organisaties en jongeren blijven met elkaar in verbinding

Geplaatst op 28-05-2015

In de afgelopen vijf jaar hebben leerlingen van het voortgezet onderwijs veel moois teweeg gebracht op de plekken waar zij via de verplichte maatschappelijke stage (MAS) actief waren: “Deze jonge vrijwilliger is een aanwinst voor de organisatie; hij leert elke keer weer bij en pakt het daarna prima op”, “Ik was hier nooit terecht gekomen zonder de MAS. Ze zouden op school meer aandacht moeten geven aan hoe leuk dit werk is en wat het voor jou kan betekenen.”

Uit onderzoek blijkt dat maatschappelijke organisaties en leerlingen positief zijn over de MAS.
Inmiddels is de verplichting vervallen en de Rijksfinanciering gestopt. De positieve effecten en reacties hebben er in Breda echter toe geleidt dat verschillende partijen de handen ineen geslagen hebben en samen een plan hebben opgesteld: ‘Maatschappelijk Betrokken Onderwijs, het Bredase model’.

Miriam Haagh, wethouder van onderwijs: “Jongeren die zich vrijwillig, actief inzetten voor (mede)bewoners, vergroten hun eigen leefwereld. En daarmee hun maatschappelijke betrokkenheid, Dat is van onschatbare waarde voor henzelf en voor de hele Bredase samenleving. Reden genoeg om ons, samen met het onderwijsveld en maatschappelijke organisaties, te blijven inzetten voor de maatschappelijke stages. Dat krijgt nu vorm in het Bredase model."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het doel is om onderwijs en maatschappij steviger met elkaar te verbinden waarbij de eigen keuze van de leerling centraal staat. Want als je kiest voor iets wat je leuk vindt en bij je past, is de kans groter dat je in de toekomst vrijwilligerswerk doet of gaat doen.  

Jaarlijks organiseert Breda Actief Dé Vrijwilligersmarkt Breda. Een stedelijke ontmoeting tussen maatschappelijke organisaties en leerlingen/jongeren, adviseert maatschappelijke organisaties over het inzetten van jonge vrijwilligers en inspireert en informeert samen met het onderwijs, leerlingen over hun mogelijke bijdrage aan de stad. Nieuw is een button speciaal voor de MAS op de bestaande online vacaturebank van Breda Actief: nlavoorelkaar.nl ter vervanging van Stagerage.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Isabelle Leijser en Renée Sterk van Breda Actief, stuur een mail naar of bel 076 523 35 55.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI