‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Medemenselijkheid als medicijn

“Het betekent meer voor patiënten dan je denkt”

Geplaatst op 26-07-2016

Ans is vrijwilliger in het Amphia Ziekenhuis. Ze zet zich in als locatie-coördinator voor de vrijwilligers en werkt bij het servicebureau.

Ans, jij werkt als vrijwilliger in het Amphia Ziekenhuis. Wat is voor jou nu het belangrijkste van wat je doet?

“Aandacht voor de patiënten, daar draait het om. Op de afdeling zelf is daar, heel begrijpelijk, niet altijd tijd voor. Wij, als vrijwilligers, kunnen die tijd wel nemen. Om even naar iemand te luisteren, een kopje koffie aan te bieden, misschien eens een arm om iemand heen te slaan of voor ze te bellen over iets wat ze niet helemaal begrepen hebben.”

Wat zijn jouw taken precies?

“Ik zit een dagdeel per week bij het servicebureau. Daar geef ik informatie aan zowel patiënten als bezoekers en ik zorg voor de eerste klachtenopvang. Daarnaast ben ik locatie-coördinator voor de vrijwilligers. Dat houdt in dat ik twee keer per jaar met de vrijwilligers van de verschillende projecten overleg heb om te evalueren hoe het gaat. Voorbeelden van dit soort projecten zijn bijvoorbeeld het gastontvangst en het servicebureau; het aanbieden van koffie of thee op de poli’s en het geven van informatie. Ik verzorg het uitje voor de vrijwilligers en organiseer iets als iemand een jubileum viert of afscheid neemt. Als vrijwilligers ergens mee zitten in hun werkzaamheden, dan kunnen ze bij mij terecht.”

Dus niet alleen de patiënten zijn voor jou belangrijk, maar ook de vrijwilligers zelf?

“Zeker. De intensiteit en het enthousiasme waarmee ze zich inzetten, dat is erg mooi. Er wordt een behoorlijk beroep op ze gedaan. Het kan fysiek best belastend werk zijn, ze werken op vaste tijden en moeten zich aan kledingvoorschriften houden. Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze ook kunnen genieten van het gezelligheidsaspect dat bij vrijwilligerswerk komt kijken. Daar zet ik me ook voor in via de personeelsvereniging Amuse van het Amphia Ziekenhuis. Vrijwilligers kunnen hier ook lid van worden en deelnemen aan de activiteiten. Veel voorwaarden die voor de medewerkers van Amphia gelden, gelden ook voor de vrijwilligers en die gelijkwaardige behandeling vind ik heel belangrijk.”

Wat betekenen de vrijwilligers voor de patiënten?

“Het betekent meer dan je denkt. Vaak horen we van patiënten dat ze die extra aandacht nét even nodig hadden. Die bieden vrijwilligers met hele simpele vragen als: ‘Hoe gaat het met u?’ of ‘Kan ik iets voor u doen?’ Zeker voor mensen die alleen zijn, is dat heel belangrijk. Mensen krijgen hier regelmatig slechte berichten te horen en dan is die medemenselijkheid belangrijk. Natuurlijk zien we ook het tegenovergestelde. We helpen ook ouders die hun eerste kindje hebben gekregen en vervolgens met hun koffer, de baby in de maxi-cosi en moeder in een rolstoel naar hun auto lopen.”

Hoe ben je begonnen als vrijwilliger?

“Ik heb 36 jaar in de apotheek van Amphia gewerkt. Toen kwam er een reorganisatie en kon ik stoppen met werken. Bijna direct ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan. Ik hou er wel van om een volle agenda te hebben en iets zinnigs te doen. Hiernaast werk ik ook als surveillant bij de NHTV en Vitalis als er toetsen zijn en ik ben toezichthouder in de mediatheek van het Mencia. Die combinatie met betaald werk vind ik erg leuk. Er zijn weleens mensen die vragen waarom ik dat toch allemaal doe, maar ik heb mijn hele leven gewerkt en alleen maar thuis zitten, dat kan ik niet.”

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via

 

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI