‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Meer dan de helft van de jongeren zet zich in als vrijwilliger!

Interessante feitjes van het CBS over vrijwilligerswerk op een rij

Geplaatst op 20-12-2017

Waarschijnlijk weet je dat vele Nederlanders zich inzetten als vrijwilliger. Deze maand is het CBS met twee publicaties over vrijwillige inzet gekomen. Er staan hier veel interessante feitjes tussen. Wij hebben de meest opvallende voor jou samengevat.

Enkele feitjes die wij het meest opvallend vonden zijn: vrijwilligerswerk wordt in Nederland het meest gedaan door mensen tussen de 35 en 45 jaar op school, de sportvereniging of de buurt. Opvallend is ook dat meer dan de helft van de jongeren (15-25 jaar) zich als vrijwilliger inzet. In sportverenigingen wordt het meeste vrijwilligerswerk gedaan. 15% van de vrijwilligers zet zich in de sportsector. Daarnaast zijn scholen (11%) en levensbeschouwelijke organisaties (8%)populair. Veel vrijwilligers hebben meer dan één vrijwilligersklus. Zo doet bijna een derde van de vrijwilligers vrijwilligerswerk voor twee soorten organisaties, 11% doet drie soorten en 4% doet zelfs vier of vijf soorten vrijwilligerswerk.
De provincie Friesland telt de meeste vrijwilligers. In de steden doen mensen minder vrijwilligerswerk dan in niet stedelijke gebieden. Onder de werkenden zijn deeltijders het meest actief als vrijwilliger.

Nog meer leuke feitjes!

Wie zijn de vrijwilligers precies? Wat doen ze en om welke redenen? Hoe staat het met burgerinitiatieven? Kijk hier voor alle feiten en cijfers.

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI