‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Menno ontwikkelt zijn talenten

Geplaatst op 29-04-2015

“Ik studeer Performatory aan de NHTV en daarnaast werk ik vrijwillig mee aan verschillende projecten.”

Performatory, dat klinkt ingewikkeld…

“Het is een hbo-opleiding die zich richt op sociale innovatie. Sociale innovaties zijn nieuwe benaderingen of oplossingen voor maatschappelijke problemen. Dat kan gaan over bijvoorbeeld zorg, onderwijs of innovatie op de werkvloer. Je krijgt binnen de opleiding enorm veel vrijheid, en dus verantwoordelijkheid, om zelf na te denken wat voor jou belangrijk is en hoe je je studie graag wilt vormgeven. De studie zelf is dus ook sociaal innovatief vorm gegeven.”

En je doet ook veel dingen naast je studie?

“Klopt, ik heb vorig jaar samen met een aantal studiegenoten De Versnellingsbak opgezet. Dat is een project waarbij we met een groep van acht studenten een week lang door Nederland zijn gereisd met een Volkswagenbusje en tijdens die week allerlei bedrijven hebben geholpen door mee te denken over projecten waar ze mee bezig waren en problemen waar ze tegenaan liepen. Het was een hele leuke week, waarin we telkens niet precies wisten waar we terecht zouden komen. We hebben bijvoorbeeld een afdeling geholpen waar de communicatie tussen de collega’s moeizaam verliep, we hebben met iemand meegedacht die een app aan het bouwen was en we hebben zelfs een concept gemaakt voor een camping in de buurt van Sneek. De Versnellingsbak gebruiken we nog steeds als platform om sociale opdrachten samen op te pakken.”

En je doet nog meer, toch?

Dat klopt. Ik ben betrokken bijde organisatie van TEDxBreda. TEDx is in 2012 en 2013 in Breda georganiseerd. De vorige organisatie is daarmee gestopt, omdat het organiseren behoorlijk intensief is en vaak naast een betaalde baan moet gebeuren. De vraag om dit op te pakken kwam via iemand van mijn opleiding bij mij terecht. Al snel konden we een kernteam van zeven mensen vormen, waarbij twee mensen een soort spil in de groep zijn en vijf zich bezighouden met een specifiek onderdeel. Zo houd ik me met een aantal andere vrijwilligers bezig met het programma van de dag. Dus het zoeken van sprekers en acts en het begeleiden van deze mensen in aanloop naar het evenement. Daarnaast ben ik ook als vrijwilliger actief bij Tegenlicht Meet Up Breda. Dit zijn bijeenkomsten in Mezz die plaatsvinden naar aanleiding van de uitzendingen van Tegenlicht, een programma van de VPRO. Zij hebben het in het programma over nieuwe stromingen die er zijn in de samenleving, in het onderwijs bijvoorbeeld of in de economie. Daar wordt dan over nagepraat en er worden lokale sprekers uitgenodigd die dieper ingaan op die onderwerpen. Ik hoorde over deze bijeenkomsten en heb me opgegeven als moderator. Dit houdt in dat ik de avond open, de context uitleg, dat ik de sprekers introduceer en de interactie tussen de sprekers en het publiek begeleid.”

Wat vind je zo leuk aan het meewerken aan deze projecten?

“Ik vind het mooi dat ik echt iets wezenlijks kan opzetten. Het werken in projecten spreekt me aan. Dat er een begin en een einde is met een resultaat waar je naartoe werkt. TEDx is bovendien een mooie naam die deuren opent. Het is heel leuk dat ik inspirerende mensen die ik tegenkom een bericht kan sturen met de vraag of ze eens willen komen praten en misschien willen spreken bij TEDx Breda. Voor mij is het ook heel waardevol om te leren hoe je zoiets organiseert. Om erachter te komen waar ik goed in ben en waar ik nog aan moet werken.

Kun je daar voorbeelden van geven?

“Ik stuur nu een groep vrijwilligers aan en dat vind ik best spannend. Als mensen een keer hun werk niet doen, kan ik daar best chagrijnig van worden. Maar als ik dat laat blijken, dan komen ze misschien niet meer terug. Ik leer hoe ik daar mee om moet gaan. Waar ik goed in ben is ervoor zorgen dat een boodschap goed overkomt tussen bijvoorbeeld een spreker en het publiek, betekenis geven dus. Ik begeleid de sprekers om bij de kern van hun verhaal te komen. Ik zie goed hoe ze die boodschap op het publiek kunnen overbrengen.”

Waarom is het de moeite waard om dit allemaal als vrijwilliger te doen?

“Het geeft super veel energie. Het is leuk om te doen en om mee te denken aan iets wat je tof vindt. Ik merk ook dat ik me ontwikkel omdat het zo uitdagend is. Laatst vroeg iemand me of ik ook studiepunten voor krijg voor mijn werk bij Tegenlicht Meet Up Breda. Daar had ik nog geen moment bij stilgestaan.”

Maar als student op kamers, moet je toch ook wat verdienen?

“Ik heb de afgelopen periode mijn opleiding op een lager pitje gezet en veel gewerkt. De bedoeling is wel dat ik me wel weer meer ga richten op afstuderen.”

 

Wil je meer weten of heb je vragen over vrijwilligerswerk? Neem contact op met een medewerker van Breda Actief via 076 – 5233555 of via   .

Geïnteresseerd in de projecten waar Menno zich voor in zet? Neem dan een kijkje:

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI