‘Blijf op de hoogte van het allerlaatste nieuws’

Mensen willen de natuur een handje helpen

Wim Ruis en zijn vrijwilligerswerk bij de Paddenwerkgroep

Geplaatst op 01-03-2018

Wim Ruis is van huis uit bioloog en in zijn dagelijks werk gedreven coördinator Educatie in Nationaal Park de Biesbosch. In zijn vrije tijd is hij graag zoveel mogelijk buiten en daarom onder andere vrijwilliger bij de Paddenwerkgroep van IVN Mark en Donge.

De handen ineengeslagen voor een veilige oversteek

Vroeger woonde ik in Ulvenhout en ruim 25 jaar geleden was het ieder jaar weer een slagveld wanneer kikkers, padden en salamanders in het vroege voorjaar vanuit het Ulvenhoutse bos de Rouppe van der Voortlaan overstaken naar Wolfslaar om daar te paren. We hebben toen met een clubje mensen de handen ineengeslagen om de amfibieën veilig over de drukke weg heen te helpen.

Ieder seizoen zetten we wel 1500 tot 2000 amfibieën over!

We plaatsten ieder jaar eind januari een scherm waarachter emmers ingegraven werden. De amfibieën, tegen gehouden door het scherm, zoeken kruipend en springend langs het scherm naar een doorgang en komen zo in de ingegraven emmers terecht. Zo konden wij twee keer per dag de padden, kikkers en salamanders veilig overzetten. Dat waren er toen wel zo’n 1500 tot 2000 per seizoen! Inmiddels is er een duurzame oplossing: er zijn ondergrondse tunnels aangelegd die zorgen voor een veilige oversteek.

Iedereen kan het

Sinds een jaar of zes plaatsen we met een werkgroep van zo’n 15 tot 20 vrijwilligers een scherm en emmers langs het fietspad aan de Ulvenhoutselaan, tussen Breda en Ulvenhout. We werken volgens een rooster en zetten twee keer per dag vooral padden en bruine kikkers over. We houden ook bij welke soorten we over zetten, het geslacht en het emmernummer zodat we een goed beeld hebben van de soorten die oversteken en de hoeveelheden.
Voor de muizen zit er trouwens in iedere emmer een muizentrapje zodat ze er altijd uit kunnen. Wat zo leuk is: de mensen die meehelpen zijn lang niet allemaal IVN leden en er zijn ook mensen bij die nog weinig kennis hebben van de natuur, maar toch graag willen helpen.

Dat vind ik ook het mooie van dit werk

Het is een educatieverhaal over de amfibieëntrek en de wondere wereld van de natuur. In de winter zoeken ze een bosgebied om zich in te graven, in het vroege voorjaar trekken ze massaal naar het water om zich voort te planten; deze trek duurt zes tot acht weken en komt op gang zodra het iets warmer wordt. Dan zijn ze nog koud en traag en daardoor erg kwetsbaar. Wanneer het asfalt een beetje warm is blijven ze er graag zitten om zich op te warmen en dan worden ze dus overreden. Vorig jaar waren we te laat daarom zorgen we ervoor dat we dit jaar echt op tijd zijn. In het najaar trekken ze weer terug. Die trek is juist verspreid over meerdere maanden en is dus niet zo kortdurend als de voojaarstrek. Dan zijn ze lekker opgewarmd en dus ook veel sneller, dan hoeven we geen schermen en emmers te plaatsen.

Vind je het leuk om een keer mee te gaan om de padden en kikkers over te zetten of weet je een plaats in Breda waar er altijd veel padden en kikkers overreden worden? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar  .

Alle nieuwsberichten


Partner in Wijkwijs Breda

ANBI